Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Su kaybı tansiyona neden olabilir

"40 yaşındayım. Doktorlar hipotansiyon tanısı koydu, tehlikeli mi?" Y.N./Erzurum
Hipotansiyon, kan basıncının 70-90 mmHG arasında seyretmesi sonucu oluşur. Bunun en büyük sebebi; sinir sisteminin fonksiyon bozukluğudur. Ayrıca genetik de olabilir. Bu düzeydeki kan basıncı hayatı tehdit etmez. Ancak 70'in altına düştüğünde, böbrek gibi yaşamsal organların fonksiyonlarını bozabilir.

DEPRESYONA DİKKAT
Kronik alkol kullananlarda sık görülen bu sorun; diyabetin sebep olduğu sinir sistemi hastalarında, Parkinson hastalarında, bazı kanser vakalarında, B1 ve B12 vitaminlerinin yetersizliğinde de ortaya çıkar. Özellikle yaz aylarında sık görülen gastroenterit, kusma, ishal gibi su ve tuz kaybı; hipotansiyona yol açar. Bu durum 80 yaşın üzerindeki yaşlılarda çok ağır seyreder. Bu kişiler komaya girebilir, hatta ölebilir. İnsülin kullananlarda ve depresyon tedavisi gören kişilerde de ani tansiyon düşmeleri olabilir.

SEBZE YEMEK KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
"Kolesterolüm 300 mg. çıktı. İlaç kullanıyorum. Vitamin almamda fayda var mı?" N.E./Kars

Araştırmalar; nikotinik ve niyasin olarak da bilinen B3 vitamininin kolesterole iyi geldiğini gösteriyor. Ayrıca B12 vitamini, folik asit ve C vitamininin de kolesterolü düşürdüğü son günlerde yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Ancak bu vitaminleri ilaç yerine doğal yollardan da alabilirsiniz. Bu vitaminleri içeren portakal, mandalina, yeşil yapraklı sebzeler, elma, armut, üzüm, süt, yumurta, peynir ve balık gibi gıdaları bol bol tüketebilirsiniz. Kolesterolden şikayetçi olanlar, karbonhidratlı gıdalardan uzak durmalı. Ayrıca normal ekmek yerine kepekli ekmek yemeliler. Beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmanın da kolesterolü düşürdüğü biliniyor.

STRES BAĞIRSAK SORUNLARI YAPAR
"Bir senedir kabızlık, zaman zaman ishal şikayetlerim oluyor. Sebebi ne olabilir?" H.A./Şanlıurfa
Anlattıklarınız strese bağlı olarak ortaya çıkabilen iritabl bağırsak sendromu şikayetlerinin belirtileri. Genelde karın ağrısı, şişkinlik, gazlanma, kabızlık veya ishal şeklinde seyreden kronik bir hastalıktır. İritabl bağırsak sendromunun nedenlerini tam olarak belirlemek mümkün değildir. Araştırmalarda; iritabl bağırsak sendromu olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik olduğunu tespit edilmiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA