Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Betakaroten fazlalığı sarartıyor

"35 yaşındayım, diyet yapıyorum. Avuçlarımda sararma, tüylerimde dökülme, baş ve kemik ağrılarım var. Bunun sebebi ne olabilir?" A.S./İzmir
Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı tek yönlü beslenme, yanlış beslenme, havuç, domates, pancar gibi besinlerin tüketilmesi buna yol açabilmektedir. Zira bu besinlerde bulunan betakaroten, vücutta karaciğerde A vitaminine çevrilerek görev yapar. Bu besinlerin aşırı alınması sonucu betakaroten fazlalığı el ve avuçlarda sararma, baş ağrısı, dpresyon, cilt ve tırnaklarda kırılma, kıl ve saç dökülmeleri ve hatta kellik, kemik ve eklem ağrıları, karın ağrısı, karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bebeklerde; kemik şekil bozukluklarına yol açma, büyümenin durması gibi 'A vitamini fazlalılığı sendromu'na neden olabilir. Genellikle günde 3 bin ünitenin üzerine çıkmamak gerekir. Ayrıca bu gibi şikayetleri olan kişilerin kanda A vitamini düzeylerine baktırmaları faydalı olabilir.

GECE ÇALIŞANLAR UYUYAMIYOR
"Gece çalışıyorum. Stresim olmadığı halde kısa uyuyorum. Bu neden oluyor?" P.Y./Ankara
Mesleği gereği gece nöbeti tutan kişilerde uyku saatlerinin bozulması sonucu uyku düzensizlikleri oluşabilir. Kıtalar arası uzun süren seyahatler de jetlag sendromu adı ile anılır. Bu da bir diğer uykusuzluk nedenidir. Sırt ve boyun ağrısı gibi ağrılar, kaşıntı, gece terlemeleri ve reflü diğer sebeplerdir. Aşırı gürültü, kalabalık yatakhane, yatağın rahatsız oluşu, yatak odasının aşırı sıcak ya da soğuk olması gibi çevresel nedenler uykusuzluğa yol açabilir. Bunlar uykusuzluk nedenleri olabilir. Eğer uykusuzluk devamlı bir hal aldıysa, mutlaka bir hekime ve uyku laboratuvarına başvurun.

DİYABETİK AYAK SENDROMU
"20 yıldır diyabet hastasıyım. 10 yıldır ayak parmaklarım uyuşuyor. Ne yapmalıyım?" L.U./Mersin
Şikayetlerinizin ortaya koyduğu tablo, diyabetik ayak ya da huzursuz ayak sendromu olarak adlandırılır.

FİZİK TEDAVİ OLUN
Uzun yıllardır şeker hastalığı tedavisi gören diyabet hastalarında bu sorunla çok sık karşılaşılmaktadır. Bu hastalar, kan şekerinin yakın takibi, kontrollü diyet, zayıflama, egzersiz, spor faaliyetleri ve fizik tedavilerden çok yarar görmektedirler. Ayrıca hekim kontrolünde ilaç tedavisi de yararlı sonuçlar vermektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA