Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Vitaminin pahalısı daha mı iyi?

"Kendimi halsiz hissediyorum ve vitamin takviyesi almak istiyorum. Ucuza satılan vitaminlerle pahalıları arasında etki açısından fark var mı?" R.A./Manisa
Ben her zaman hastalarıma doğal yolla alınan vitaminleri öneriyorum. Meyve ve sebzelerden alınan vitaminler hem ekonomik hem de sağlıklıdır. Pahalı vitaminlerin iyi olduğu ise yanlış bir düşüncedir. Bazı vitaminlerin pahalı olmasının nedeni sadece ithal ürün olmalarıdır. Türkiye'de üretilen vitaminler de yurt dışından getirilenlerle eşdeğerdir. Bu yüzden "En pahalısı en iyisidir" diye düşünerek fazla para ödemenize hiç gerek yok! Kapsül ve şurup olarak değişen vitaminlerin dozları da fiyatlarını etkileyen bir unsurdur.

YAŞA GÖRE ALINMALI
Kişilerin yaşlarına ve harcadıkları enerjiye göre farklı dozlarda vitamin almaları gerekir. 18 yaşında bir gençle 60 yaşında bir insanın vitamin ihtiyacı aynı olmadığı için kullanılacak hapların dozu da değişmelidir.

Güneş tansiyon düşürüyor


"Yüksek tansiyonum tedavi ile kontrol altında tutuluyor. Güneşlenmek zararlı mı?" A.Y./İzmir
Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları nedeniyle kan basıncını düşürür ve dolaşım sisteminde yararlı etkiler sağlar. Kış aylarında güneş ışığından daha az yararlandığımız için bu dönemde kalp damar hastalıklarından ölümler de daha sık görülür. Ölçülü şekilde güneşlenme; hipertansiyon başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynar. Yaz aylarında güneş banyoları yararlıdır ama bunun süresini ve zamanını iyi ayarlamak gerekir. 11.00-15.00 saatleri arası hariç, 30'ar dakikalık dilimler halinde güneşlenmek yararlıdır.

Fazla A vitamini saç dökebilir


"Günde 30 bin ünite A vitamini kullandım, saçlarım döküldü. A vitamini mi sebep oldu?" D.İ./Aydın
Doktora danışmadan vitamin takviyesi almak, zaman zaman istenmeyen sonuçlara neden olabilir. A vitamininin; akne gibi cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı etkisi vardır. Ancak yüksek dozda kullanılması halinde; saçların dökülmesi, kellik, kemiklerde şekil bozuklukları, karaciğer yağlanması gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yüzden A vitamini dikkatli kullanılmalıdır. Vitaminin kesilmesi ile birlikte saçlarınız yeniden çıkacaktır. Aslında bir cildiye doktoruna gitmenizde fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA