Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Dokunup geçemezsin!

En müşfik dokunuşların bile küstah bir yanı vardır. Çünkü dokunduğun yerde gül biter. Dikeniyle birlikte...

***

İncir Reçeli'nde ne diyordu adam? "Sana dokunmak bütün kelimeleri yakmak gibi..." Evet! Bazen öyledir. Dokunursun ve dil yalan olur!

***

Dokunmak yaralamaktır. Kısacık bir an için, varla yok arası bir temas bile yara açar. Çoğu zaman ten bu yara kapansın diye bir kez daha dokunulmayı bekler. Sızlanarak, sızlayarak...
***

Göz sadece bakmaz. Dokunur da.

***

Geçen hafta bir belgesel nedeniyle Hitler üzerine yazdım, malum. Yazım üzerine gelen mektuplardan ve eş dostun söylediklerinden çıkardığım sonuç şu... Herkesin Hitler hakkında bir yorumu var ama gariptir ki, "bilgi"si yok! Nazizm hakkında merak edip en basit ansiklopedik bilgileri dahi edinmeyenlerin nasıl böyle özgüvenle ortaya çok ciddi komplo teorileri atabildiklerini şaşkınlıkla izledim. Ama şu nokta daha önemli: Hitler'i ürkütücü olsa bile heyecan verici ve gizemli bir kahraman gibi gören gençler ne çok! Onca yıkım, onca gaddarlık sanki bir Hollywood stüdyosunun special effect odasında gerçekleştirilmiş!
***

Bu notları gazeteye göndermek üzere temize çekerken elektrikler kesildi. İnternetten haberlere baktım; elektrik şebekesinde büyük bir kaos yaşanıyormuş. Dışarda lapa lapa kar yağıyor. Balkona çıktım. Büyük ve kesif bir sessizlik var. Sanki dünya dua ediyor.
***

Hani "insan ya çocukken ya da çocukça aşık olur, ötekiler aşkın taklididir" demiştim ya... Biliyor muydunuz, hem Leyla vü Mecnun'un hem de Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk'ının kahramanları birbirlerini ilk olarak mektepte görüp vurulurlar. İlk adım, "yola başlangıç" (initiation) o yaştadır.
***

Leyla vü Mecnun, Hüsn ü Aşk hikayeleri bize aşkın derin gerçekliğini yenilir, yutulur biçimde aktarır. Ayrıntıları da asla hafife almamalıdır. Şimdi sorun bakalım, fitili ilk ateşleyen, mektepte ilk ilgiyi gösteren hangi taraftır? Şu mısralara bir göz atın: "ol kızlar içinde bir peri-zad/Kays ile muhabbet etdi bünyad." Muhabbeti başlatan Hüsn'dür, Leyla'dır. Ama çok iyi biliyoruz ki, daha sonra yanıp tutuşanlar Mecnun (Kays) ile Aşk olmuştur.
***

Herkes aşık olamaz. Aşk bir "soy"dan gelenlere mahsustur!.. Şeyh Galip muhteşem eseri Hüsn ü Aşk'da kahramanı Aşk'ın aile soyunu anlatırken Mecnun'la aynı kabileden olduğunu vurgular. "Beni Muhabbet" kabilesinden...
***

Farkında mısınız? Anlatan ne çok, dinleyen hiç yok!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA