Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

CHP devleti!

Üç gündür yazmıyordum ya...
Şöyle biraz geriye çekilip Birgül Ayman Güler'in "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit gördüremezsiniz" sözünün medyada nasıl değerlendirildiğini izledim.
Genel olarak gördüğüm şu...
Modern "ulus" kavramının etnik farklar üzerinde bir şemsiye değil, eşitsizliğe dayalı ideolojik bir "kurgu" olduğu gerçeğiyle hesaplaşmaktansa...
CHP ulusalcılığının ırkçı köklerine
vurup geçiveriyoruz!
Siyasetçilerde anlaşılır bir şey.
Çünkü siyaset "zamanın ruhu"na uygun bir hız ve çözümü çok gecikmiş meseleler için çeviklik gerektiriyor..
Ama medya keşke biraz daha derinleşerek tartışmayı göze alabilse! CHP İzmir milletvekili Güler'i eleştirip hemen "geleceğin CHP'si nasıl olacak?" tartışmasına geçmek bu ülkeye haksızlık!

***
Bir kere şunu kabul etmek zorundayız...
Birgül Ayman Güler'in ulus anlayışı marjinal bir siyasi pozisyon değildir. Ve daha önemlisi, sadece ulusalcılar denen kesimin bakışı da değildir.
Güler'in söyledikleri devletin yıllar boyu okulla, medyayla, gündelik yaşam ideolojisiyle ve elbette zaman zaman cebir yoluyla ezberlettiği bir bakış açısının ırkçı ifadesidir.
Bu öylesine güçlü bir ezberdir ki, AKParti'lisinin, CHP'lisinin, liberal solcusunun ve hatta kendini "sınıf savaşçısı ve enternasyonalist" sanan sosyalistinin dahi içine işlemiştir.
Duruma göre, Kürtler veya Araplar...
Bir başka duruma göre Aleviler... Daha kalıcı ve sert bir açıdan da gayrimüslimler, ulusun seçkin çekirdeğiyle asla eşit olmayan parçaları sayılırlar.
Ve bu eşitsizlik bizim "yurttaşlık bilgimiz"in en doğal(!) özelliklerinden biri gibidir.
***
Bazı siyaset yorumcuları klasik ırkçılığın 1930'larda CHP'nin genlerine nasıl yerleştiğini gösteren çok çarpıcı örnekler anlatıyorlar.
Nihayetinde "Saf Türk olmayanlar bu ülkede sadece köle ve hizmetçi olma hakkına sahiptirler" diyen bir Adalet Bakanı çıkarmış bir partiden söz ediyoruz!
Fakat CHP'ye tümüyle karşıt olanları bile alttan alta etkilemeyi sürdüren ırkçı kültürün ve seçkinci ulus anlayışının yaygınlığı hakkında ne diyeceğiz?
Unutmamalı ki...
CHP çok zamandır iktidar olamıyor.
Ama "CHP devleti" hep iktidarda kaldı!
Şimdi soruyorum: Sürekli CHP'ye dokundurup "CHP devleti" olgusuna dokunmaksızın çözüm üretmek mümkün mü?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA