Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Avlular...

Bilirsiniz, çocukların dışı hareketli, içi üşengeçtir. Çocukluğumu hatırlıyorum da, bazen hiçbir şey yapmak istemez, öylece uzanır tavana bakardım. Ama rahmetli ninem su istedi mi, yerimden fırlar, bir koşu mutfağa gidip nineme su getirirdim. Ninemin yüzünde önce tatlı bir gülümseme oluşurdu; ardından hafif bir ağız şapırtısı, yutkunma ve ferahlık. Sonra o söz: "Su gibi aziz ol yavrum!" O sözü duymak için tekrar mutfağa koşabilir, bütün bardaklara su doldurup getirebilirdim.
Benim için "dualar duası"ydı.

***

Azizlerin ortalardan çekilmesiyle, suyun kirlenip azalması arasında bir bağ var. Kesin!
***

Susuzluk kısa sürede karakter değiştirir. Suya özlem duyarız. İhtiyaç veya iştah değil.
***

Ayrılık, susuzluktan dili, damağı kurumaktır. Fuzuli değil miydi, ayrılık hararetini "Susuzum bir kez bu sahrada, menüm çün ara su" diye anlatan?
***
Gel de Ivan Illich'i hatırlama şimdi... Dallas'ta yapılan dev bir kanalizasyon atıklarını suya dönüştürme tesisinin açılış konuşmasında dinleyicilerini şoka uğratmıştı. Şöyle demişti Illich: "Bu sıvı kimyasal olarak H2O olsa da suyla ilgisi yok."Sonra evine döndüğünde o kısacık fakat çok anlamlı kitabı yazmıştı: "Unutuşun Suları." Doğru! Vaftizin, abdestin, arınmanın ve kutsamanın "su"yunu unuttuk çoktandır. Su arıtmıyor artık, arıtılıyor!

***

Kediler meraktan, sevgililer sıkıntıdan ölür.
***

Psikanaliz tarihinin en ilginç fakat belki de en çok savsaklanmış düşünürlerinden olan Otto Fenichel "sıkılan insan, dilinin ucuna gelen bir adı unutuvermiş gibidir." O halde sıkılan çiftler neyi unutmuş da hatırlamaya çalışıyor olabilirler? "Kendi"lerini mi? İlişkinin öncesinde kapı önünde terk ettikleri "kendi"lerini...
***

Zeytin ağacı canlandırıyor beni, servi ise sakinleştiriyor. Ya incir ağacının hükmettiği avlular? Huzur sanki...
***

Avluları seviyorum. Dışarıya kapalı, gökyüzüne açıklar. Utangaç bir âşığın kalbi gibi...
***

"Yeni tatlar keşfedin!" Neden? "Eski"sinin hakkını verdik mi bakalım! Hem her haz kaynağına açgözlülükle saldırmanın adı ne zaman "keşfetmek" oldu?
(NOT: Bazı notlar tanıdık geldiyse, şaşırmayın. Yine bir "tavan arası temizliği" yaptım, eski notlarımı gözden geçirdim, bazılarını baştan yazdım.)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA