Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Evlerimiz!

Modern ev! Ocak, orta direk, sığınak, mahrem merkez değil artık. Sadece pergelin sabitlendiği uç! O kadar!

***
Binlerce yıl boyunca bir yuvayı yuva yapan şey ocağının tütmesiydi. Şimdi durum değişti: İçerideki televizyon aygıtının çalışıyorsa, tamamdır! Aile bireyleri bir arada ve yan yana TV ekranına bakıyorlar. İşte modern yuva!

***
"Ev ki ayrıntıdır. Susmalar, küçük sevinçler, küçük acılar, küçük konuşmalar, küçük yalnızlıklar... Hepsi hepsi." Böyle yazmıştı İlhan Berk. Haklıydı. "Büyük" şeylerin hep dışarıda kalmasına özen gösterilirdi. Büyük dertlerin, büyük yalnızlıkların, büyük kavuşmaların, büyük acıların, hatta büyük sevinçlerin de yeri dışarısıydı!
***
Baudelaire... Bir dizesini okuyanın bile aklını başından alan o şair var hani! Neredeyse her hafta bir başka eve taşınırmış. Hiçbir eve içi ısınmazmış. Bir gün arkadaşları "nasıl bir yer istiyorsan bize anlat, biz bulup seni taşıyalım" demişler. Cevap şöyle gelmiş: "Aldırmayın! Ben nerede değilsem, orada rahat edecekmişim gibi geliyor bana."

***
Tanımışsınızdır. Evlerini sıcak bir yuva kılmamak için neredeyse özel çaba gösterenler vardır. Ne dışarısını severler, ne içerisini. Yakından bakınca anlarsınız; yeryüzünde gurbette olduklarının derin bilinciyle ağır yaralanmışlardır. Kavgaları evle barkla değil, yaşamakladır!
***

Tasarım kültürü çok gelişti. Çok hoş evler var. Ama ruh kendine hoş bir ev değil, kendine ait bir yer arıyor. İşte onu bulmak zor! Belki de imkânsız.
***

Güzel, demek tam anlatmayacak! Ne acayiptir Turgut Uyar'ın "Büyük ev ablukada"sı... "Bakın bu şehri ben kurdum ben büyüttüm ama sevemedim" dizesiyle başlayan bölüm çok dokunur bana.
***

Bu yeni patlak veren yüksek bina sevgisi neyin nesi? Gökdeleni icat eden toplumlar dünyanın geri kalanına "tepeden bakıyor"lardı! Peki bize ne oluyor?
***

Aldatmayalım kendimizi... Kutu kutu daireler, ev değildir."Çekirdek aile" denen şey aile değil, sadece çekirdektir.
(NOT: "Ev"le ilgili notlarımı derleyip toplayıp yeniden gözden geçireyim dedim. Bazıları daha önce yayımlanmıştı. Tanıdık geldiyse, ondan. Ama tabii buradakiler konuya sadece bir başlangıç sayılmalı.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA