Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Bir anlamı var mı?

Raflarda ne çok kitap var! Fakat daha önemlisi şu ki, ne çok kitap tekrar okunmayı bekliyor! Hakiki okur kitap peşinde koşmaz; bir mesele, konu ve yazar peşinde koşar.

***
Yayıncılık bir piyasa etkinliğidir. Trendler, ekoller, reklamlar, imza günleri, indirimler, fuarlar, vd. Bütün bunlar iyidir, hoştur da, okurun karakteriyle bazen pek uyumsuzdur.
Çünkü hakiki okur münzevidir.
***
Gerçekten farklı olanlara "yabancı" veya "potansiyel düşman" gözüyle bakan milyonlarca insan popüler kültür trendlerine uyum göstermeyi "farklılık" sanıyor. Nasıl böyle derinden ahmaklaştırdılar bizi!
***

Bir kere de kendini iyi hissetme!
Göreceksin, o zaman "iyi insan" olacaksın!
***

Bedenini zayıflatmak için sabah akşam uğraşanların giderek asıl ruhlarının sıskalaşması üzerinde durmayacak mıyız? Bu disiplin bitiriyor onları!
***

Erkek "anlamıyorum" diyor sitem ederek; "birbirimizi incitmeden uzun uzun konuşmamız imkansız bir şey mi?" Kadın inceden alaylı bir gülümsemeyle cevaplıyor: "Hayatım, unuttun mu? Biz evleneli çok oldu!"
***
Erkek durmadan konuşuyor. Kadın erkeğe sokulup başını omzuna yaslıyor. Bir süre susuyorlar. Sonra kadın "söylediklerin fazla mantıklı" diyor. Erkek şaşkın, yerinde doğruluyor: "İyi ya, problem nerede?" Kadın neredeyse mırıldanıyor: "İşimiz mantığa kalsaydı, aşkımız olmazdı!"
***
Şehrin yeni inşa edilen semtlerine bakıyorum. Kuleler, kuleler, bloklar, bloklar... Her sabah bir kuleden çıkıp bir kuleye gitmenin; her akşam bir kuleye dönmenin insan fıtratına uygun olduğuna beni kimse inandıramaz.
***

Artık yaşamımızın merkezinde betondan dökülmüş "yaşam merkezleri" var. Peki böyle yaşamamızın bir "anlamı" var mı?
Cevap için zorlamayacağım. Acımasızlık olur.
***

Benim laf gevelememe ne gerek var.
Şuracığa not edeyim işte! Adorno yazmış, bitirmiş: "Mutluyum diyen yalan söylüyor.
Ancak mutluydum diyen mutluluğa sadıktır. Bilincin mutlulukla tek ilişkisi şükrandır.
" (Minima Moralia)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA