Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Önce kendine anlat!

Öğrenmek için bu kadar tembel, bilmek için bu kadar iddialı olmak akıl alır bir şey mi? Hayır! Fakat ortalığa bakıyorum, hiç öğrenmeyip çok bildiğine inananlardan geçilmiyor.

***

Düşüncelerini başkalarından önce kendine anlattın mı? Belki de hiç katılmayacaksın o düşüncelere! Belki yanlış, belki saçma bulacaksın!
***

Modern hoşgörü kavramının ay gibi bir yüzü ışıltılı, öteki yüzü karanlık! Toplumsal uzlaşma ve insani anlayış temeline değil, hiyerarşik bir ilişkiye dayanıyor. O yüzden de bugün hoş gören, yarın görmeyebilir.
***

Bir de "Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan ötürü" düsturu var. Ne yazık ki, popüler kültür Yunus Emre'nin güzel deyişini modern hoşgörü ve tahammül ile özdeşleştirdi. Şaşırıyorum; günümüzdeki kimi tasavvuf akımlarının sözcüleri bile bu yanlışa düşüyor. Oysa burada esas vurgu "gayb" üzerinedir. Bilen ve anlam veren yaratandır, bize de oradaki hoşluğu görmek düşer. Hem Yunus neden daha öncesinde "elif okuduk ötürü, nazar eyledik götürü" demiş olsun, değil mi?
***
Kendi mutluluğunu başkalarıyla kıyaslayarak ölçmeye çalışanlar haset hastalığına yakalanmaktan kaçamazlar. Kendi iyiliğini sürekli başkasının kötülüğü üzerinden test edenlerin yolu da o korkunç bataklığa düşer: Hınç duygusuna.

***
Pespaye bir alaycılığın mizah sanılması bu ülkeye has bir yanılgı! Oysa alaycılık yenilgide eşitlenme arayışıdır; "ben düştüm, o da düşsün" arzusunu çaktırmadan eyleme geçirme halidir.
***

Bu kadar mı narsisist olunur? Dedikoduyu seviyor; kendi dedikodusunu yapmayı! Yine laflamak için onu tercih etmeli. Anlattıklarının en fazla kendine zararı var.
***

Almak isteyen affedemez. O yüzden affetmekte zorlanıyoruz. Affetmek, vermektir. Şöyle söyleyince daha anlaşılır olacak: Bağışlamak!

***
Twitter'a bakınca, anlıyorsunuz: Cihangir ve Nişantaşı anti-emperyalistleri (!) birkaç gündür ABD Büyükelçisi Ricciardone'ye bağlandılar, şiddet ve hevesle elçiyi destekliyorlar. Gülünç fakat nasıl da berrak bir fotoğraf!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA