Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Önemli olan kubbede hoş seda bırakmak değil midir?

Radikal gazetesi Eyüp Can yönetiminde yeni bir döneme girerken, başta gazetenin bugüne kadar Genel Yayın Yönetmenliğini yapan İsmet Berkan olmak üzere, bazı yazarlarla yolları ayrıldı.
Dün Nur Çintay'ın ve Haluk Şahin'in veda yazıları vardı.
Bir gün önce de İsmet Berkan bir yazı ile bugüne kadar birlikte çalıştığı meslektaşlarına teşekkür ederken, vedasını da seslendirmişti.
Beni dünkü Radikal'de en etkileyen yazı, sevgili Hakkı Devrim'in İsmet Berkan için "Biz Sana Teşekkür Borçluyuz" başlığıyla yazdığı yazıydı.
Gözden kaçıranlar için bu yazıdan bazı satır başlarını aktarıyorum:

Hakkı Devrim'in satırları
"
-Dünkü yazısıyla İsmet Berkan, 15 yıllık gazetesi Radikal'le helalleşti. Meslektaşlarına örnek olmasını dilediğim efendi üslûbundan santim şaşmamacasına...
-Genel Yayın Yönetmenliğinden kurtuluşuna, yadırgasanız da doğru bildiğimi söyleyeceğim: onun adına memnun oldum. O görev, makam olarak hemen hepimizin gözdesidir de, yapan bilir ki Allahın belası da bir iştir...
-Gazetem olarak Radikal'i çok sevdim ben. Bunda çalışan bütün arkadaşlarımın olduğu kadar ve hepsinden çok da gazetenin başında senin gibi en halisinden bir gazetecinin bulunması başlıca etkendi, derim...
- Ne olursa olsun, sen benim gözümde hem değerli bir dost, hem de yıllar yılı başında bulunduğu gazetenin bütün çalışanları tarafından, samimî teessür ve içten sevgilerle uğurlanan müstesna bir gazetecisin. Asıl biz sana teşekkür borçluyuz, sevgili İsmet. Kıymetini bileceklere emanet ol!"

Hoş seda bırakmak

Hakkı Devrim'i okurken bu meslekte birlikte çalıştığım bazıları rahmetli olmuş genel yayın yönetmenleri ve meslektaşlarım gözlerimin önünden geçtiler.
Ecvet Güresin'i, Abdi ipekçi'yi, Turhan Aytul'u, Çetin Emeç'i andım.
Mesleğe birlikte başladığımız İsmail Cem'i, Ergun Balcı'yı, Cumhuriyet yıllarımın unutulmaz isimlerini, Nadir Nadi'yi, İlhan Selçuk'u,Yılmaz Çetiner'i, Burhan Felek'i hasretle hatırladım.
Bu isimlerle de, aramızda bazen mesleğin yorumundan bazen de siyasi görüş farklarından kaynaklanan tartışmalar geçti.
Ama şimdi geriye dönüp baktığımda benim kubbemde sadece hoş sedalar var bu isimlerden geriye kalan.
Birlikte çalışmış olsaydım biliyorum ki İsmet Berkan da kubbede hoş seda bırakan isimlerden biri olarak belleğime yerleşecekti.
Gerçekten Radikal'i seçkin bir gazete konumunda tutmayı başardı.
En tutucu görüş sahiplerinin köşelerini okurken aynı anda Perihan Mağden'in de tiryakisi oldum.

Efendi gazeteci

Berkan "Grup politikası" olarak belirlenen çizgiye uymak yerine bağımsız, özgür ve özerk olmayı seçti.
Ama tabiî ki sermaye karşısında özerklik bir yere kadar mümkündür.
Meslektaşların birbirlerini susturmaya, karalamaya çalıştıkları bu dönemde, Hakkı Devrim'in Radikal'den ayrılan İsmet Berkan için yazdıkları bana ilaç gibi geldi.
Görüş ayrılıklarının veya tutum farklarının, mesleki dayanışmayı ve insani duyguları yok etmemeleri dileğimi yineledim.
Bizim mesleğin efendi isimlerinden biri olan İsmet Berkan'a bundan sonra da mutluluk ve başarı diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA