Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

En akıllı kapitalist bile siyasi sorumluluğu yok sayarsa...

Çağdaş kapitalizmin Soros veya Buffet gibi yıldızlarından biri olan Jim Rogers, CNBC televizyonundaki söyleşisinde "İspanya ve Yunanistan iflas ettirilmelidir" demiş.
Aslında kapitalizmin temel öğelerinden birisidir "İflas" kurumu.
Bazılarına göre de "İflası olmayan kapitalizm cehennemi olmayan Katoliklik gibi bir şey"dir.
Ne var ki ülkelerle bireyler veya devletlerle şirketler, kapitalizmin yansımaları karşısında aynı konumda değiller.
Bunu Jim Rogers çapındaki kapitalistlerin bile anlaması kolay olmuyor.
Biz Türkiye'de devletin de, şirketlerin ve bankaların da, kişilerin de iflas ettiklerine defalarca tanık olduk.

Devlet iflas ettirilmez
Devletin ekonomik iflası beraberinde siyasi krizler ve rejim bunalımları getirdi.
Milyonlarca insan mutsuz oldu, kitleler sefilleşti.
Ama sonra yeni önlemler ve kararlarla ekonomi yeniden rayına oturdu. Devletin iflasının kaynakları olan beceriksizlikler ve başarısızlıklar da "Görev zararı" olarak sine-i millete ve bütçelere gömüldü.
Neticede devlet devlettir.
Şirketler ve bireyler ise iflas edince ekonomik yaşamdan dışlanırlar.
Müflisin malı mülkü elinden gider.
Bugün Avrupa Birliği'nin patronlarının Jim Rogers'in sahip olduğu "Sorumsuzluk lüksü"ne sahip olmaları mümkün değil ki...
Yunanistan'daki, İspanya'daki ve İtalya'daki ekonomik krizin bir siyasal krize ve topyekûn bir sosyo-politik iflasa dayanmasının sonuçları, tüm Avrupa'yı bunalıma sürükleyecektir.

İflas etmeliymişler
Ne demiş Jim Rogers son konuşmasında: "- Eurogroup'un İspanya bankalarına 100 milyar Euro'ya varan yardım kararı hayatta duyduğum en çılgınca çözüm önerisidir.
İspanya için oluşturulan kurtarma planı sorunları ötelemekten başka işe yaramaz. Borç fazlasına çözüm daha fazla borç olamaz. Bu hayatımda duyduğum en çılgınca çözüm önerisi.
- Bu gidişle çöküş daha da beter olacak.
Hepimiz dikkatli ve endişeli olmalıyız.
İspanya'nın iflas etmesine izin verilmeliydi ama iflas etmesi gereken ilk ülke Yunanistan. Bu, diğer ülkelere örnek olur. Avrupa'ya iyi bir ders verir, herkes ayağını denk alır. İşte o zaman alabildiğim kadar Euro alırım."

Siyasi sorumluluk yükü
Jim Rogers akıllı ve başarılı bir adam.
Ama sadece kendi şirketlerinden ve yatırımlarından sorumlu. "Siyasi sorumluluk" ise çok farklı ağırlıklar yükler insanlara.
Jim Rogers 2007 yılında New York'taki evini 16 milyon dolara satıp Singapur'a taşındığında, ekonomi gazetelerine manşet olmuştu.
Bu taşınmanın nedenlerini de şöyle izah etmişti:
"1807'de akıllı bir kişi Londra'ya, 1907'de de New York'a yerleşmeye karar verirdi. Eğer aklınız varsa 2007'de de Asya'ya taşınırsınız."
Jim Rogers Yunanistan'ın ve İspanya'nın iflas etmelerini istemek yerine bunların Asya'ya taşınmaları önerisini seslendirseydi, daha çarpıcı olmaz mıydı bu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA