Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İnsanlık tarihi değiştirme gücüne sahip midir?

İnsanlık olmaz denilen şeyleri de olur kılar, bazı alanlarda doğaya hükmedebilirken, sivrisineklerin vızıltısı karşısında çaresiz kalabiliyor.
Cebinizdeki iPhone'ların uygulamaları arasında sivrisinekleri kaçırdığı söylenen vızıltılı titreşim programları da var.
Bu uygulamanın etkisini ölçemesek de indiririz ve bunları çalıştırarak sivrisineklerin ensemizde dolaştıkları yaz günlerinde kendimizi güvende hissederiz. Geçen hafta Brezilya'daki "Band FM" radyosu dinleyicilerine bir duyuru yapmış.
Buna göre radyo müzik yayınları arasında insan kulağının duyamayacağı ama sivrisinekleri kaçıracak yüksek frekanslı bir ses de yayınlıyormuş. "Bizim radyoyu dinlerseniz sivrisinek sokması olmadan müziğin tadını çıkartabileceksiniz" deniliyormuş duyuruda. BBC'nin haberine göre bu olay üzerine bilim devreye girdi ve sade bu radyonun değil cep telefonu uygulamalarının vızıltılarının da sivrisineklere vız geldiği anlaşıldı.
Bu arada klima cihazı üreten ünlü markaların "Bizim cihaz sivrisinekleri kaçırır" içerikli ilanlarının da balon olduğu anlaşıldı.

İdeolojik tarih yazımı
İnsanlığın nafile çabaları sade sivrisinekleri hedef almaz ki.
Bazen tarihin de bu nafile çabalara konu olduğunu görmez miyiz?
Yakın geçmişte bunun en somut örneğini Sovyetler Birliği Komünist Partisi görevlilerinin "İdeolojik tarih" yazma çabalarında görmüştük. Bu uygulamada değişen dönemlere göre Komünist Parti yönetiminin gözünden düşenler tarihten siliniyor, bir dönem "Devrim kahramanı" olarak sunulanlar bir dönem sonra "Hain" ilan ediliyordu.
Bu nedenle Sovyet Ansiklopedisi'ndeki bilgiler her yıl yeniden yazılıyordu.
Başbakan Erdoğan'ın "Muhteşem Yüzyıl"ı hedef alan öfkeli söyleminin, şimdi bizde de buna benzer bir tarihi yeniden yazma çalışmalarına neden olduğunu görmekteyiz.

Osmanlı hedefte

Bu yeniden yazılan tarihte yazıcılar, dönemin gerçeklerinden çok Başbakan'a duydukları sevgiye veya öfkeye göre tarihi şekillendiriyorlar.
Başbakan'ın her sözünü doğru kabul edenlerden bazılarının Muhteşem Yüzyıl benzeri çalışmaların yasaklanması için kanun teklifi hazırladıkları bile görülüyor.
Başbakan'ın her sözünü yanlış kabul edenler ise, Osmanlı'yı 600 yıl zirvelere taşımış isimleri kolayca sapık, seks bağımlısı veya eşcinsel ilan ediyorlar.
İnsanlık bazen böyle nafile çabalara kaptırıyor kendisini...
Osmanlı'yı yerde yere vuranlar "Acaba Fatih İstanbul'u almasaydı bu yorumları Konya'da mı yazardık" diye düşünmüyor. Başbakan da Muhteşem Yüzyıl'ı konuşmasına konu ederken, bu konuşma yüzünden Osmanlı'nın yerden yere vurulacağını da herhalde hiç düşünmemişti.
Ama aldırmayın.
Tarih de, sivrisinekler de, bütün bu nafile çabalar karşısında hükümlerini icra etmektedirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA