Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Fasıl gecesinin yıldızı Bakan Mehdi Eker'di

Fehmi Koru ile Erhan Köknar'ın geleneksel aylık faslı cuma gecesi Haliç kıyısında, Sütlüce'deki "Miniatürk"teydi. Sanatçılar ve katılımcı bizler İstanbul Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın konuğu olduk. Topbaş fasıl başlamadan önce İstanbul'da yapılanları ve yapımları devam eden projeleri anlattı bizlere.
Cuma akşamı Başbakan yardımcısı Bülent Arınç ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de bizlerle birlikteydiler.
Aslında gecenin yıldızı Mehdi Eker'di.
Önce Sezai Karakoç'un efsanevi şiiri Mona Roza'nın ikincisini okudu bizlere...
"...Lâmbalar yanıyor, hafif ve sarı;/ Bakıyor ateşe, küle böcekler. / Köpekler parçalar kanaryaları,/ Mektupları bir boz ağaç kurdu yer./ Baykuşlar ötüyor harabelerde;/ Yanıyor lâmbalar, hafif ve sarı./ Bir kaza kurşunu bulur her yerde/ Süvarisiz şaha kalkan atları.../ Bir ruhun ışığı vardır göklerde, / Lâmbalar yanıyor, hafif ve sarı;/ Ötüyor baykuşlar harabelerde."

MONA ROZA ŞİİRİ
Şiiri seven herkes Sezai Karakoç'un "Mona Roza"sını bilir.
Karakoç'un okul arkadaşına yazdığı bu şiirin kıtalarının ilk harflerini birleştirdiğinizde Muazzez Akkaya'nın adı çıkar...
Bir kıta ile "Tek Gül" anlamına gelen Mona Roza'nın birincisini de hatırlayalım.
"...Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza/ Henüz dinlemedin benden türküler/ Benim aşkım sığmaz öyle her saza/ En güzel şarkıyı bir kurşun söyler/ Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza"
Şiirlerden müzik faslına geçilince Mehdi Eker bu defa Kürtçe edebiyatın bir başka efsanesinden, Faki Teyran'dan dizeler okudu bizlere. Faki (Feqîyê) öğrenci anlamına geliyor. Teyran da "Kuş" anlamındaki "Teyr"den türemiş.

FAKİ TEYRAN VE AHMED-İ HANİ

Hakkâri'nin Çukurca'lısı Faki Teyran (1650-1707) eserlerini Kürtçe yazmış olan mutasavvıf bir şair ve düşünür. Yaşamı boyunca tüm Mezopotamya'da Anka kuşunu aradığı, bugün de onun mezarına konan kuşların o mekanı asla kirletmedikleri anlatılır. Mehdi Diker bizlere Ahmed-i Hani (1650-1707) gibi Kürt edebiyatçıların eserlerinin nasıl unutturulduğunu da hatırlattı ve o dilde bir de türkü söyledi.
Bir bakanın Kürtçe şarkı okumasını dinlerken Ahmet Kaya'nın başına gelenleri hatırladım. Bir başka gecede de Turgut Özal'ın oğlunun düğününde sahnede İbrahim Tatlıses vardı. Başbakan Özal ondan bir Kürtçe türkü okumasını isteyince konuklar arasındaki Cumhurbaşkanı Evren düğünü terk etmişti.

AMİR ATEŞ

Cuma akşamının bir başka yıldızı da unutulmaz "Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağı"nın bestecisi Amir Ateş'ti... Ateş hafızlığının çapını gösteren bir icrayla Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine"sini seslendirdi.
"...Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihan/ Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber/ Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber."
Cuma akşamı Adnan Çoban şefliğindeki icra heyetinden Nihavent Faslı'nı, sonra da Melihat Gülses'ten, Yaprak Sayar'dan, Elif Güreşçi Çiftçioğlu'ndan, Yaşar Özel'den ve Suat Güney'den çeşitli şarkıları dinledik. Özetle, böyle akşamlar yaşama anlam katarlar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA