Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Takıntılar sade bizde mi olur sanıyorsunuz?

Katmerlerinden renkler ve rayihalar fışkıran bir gül de, gülü bütün gerçekliği ile tuale aktaran bir natürmort da güzeldir. Güzel insan tarafından yaratılınca "Sanat eseri" oluyor. Bir başka deyişle bütün "Güzel" olanlar sanat eseri değildir.
Ama insanlık insanların yarattığı güzellere de, bazen insanüstü değerler yükleyip, onla- rı "Kutsallar" katına alıyor.
Buna bir örnek, yaşanan son olay dolayısıyla Hindistan'ın Agra kentindeki "Tac Mahal"den verilebilir.
Habere göre 2012 Kâinat Güzeli Olivia Culpo bir hayır fonunun etkinliklerini tanıtma amaçlı çekimler yapılırken, Tac Mahal'in önünde topuklu ayakkabıları ile poz verdiği için polis tarafından ifade vermeye çağırılmış. Agra polisinden bir yetkili "Aldığımız şikâyetler üzerine bayan Culpo ve ekibine soruşturma başlattık" demiş.

Bir aşkın ürünü
Çekim sırasındaki fotoğraf karelerine baktım. Çok arkada, o büyük havuzun gerisinde gerçekten büyüleyici mimari güzelliği ile Tac Mahal vardı. Ön planda da renkli giysileri ile insani güzel Olivia Culpo görünmekteydi.
Ben de dünyadaki milyonlarca Tac Mahal tutkunlarından biriyim. Bu güzelliği görmek için üç kez Agra'ya gittim. Tac Mahal'i mehtapta da, güneş altında da, gece de gündüz de hayranlık duyarak seyrettim. Bu görkemli güzelliğin yaratılmasına neden olan ve 14'üncü çocuğunu doğururken 1631'de ölen Mümtaz Mahal'in ve aşkını bu anıtsal güzelliği inşa ettirerek sonsuzlaştıran Şah Cihan'ın (1593-1666) alt kattaki kabirleri önünde, onlara rahmet diledim.

Bizden imzalar

Bu aşk anıtında bizden ustaların da imzalarının bulunması, belki beni Tac Mahal'e bağlayan nedenler arasındaydı.
Örneğin Mimar Sinan'ın öğrencilerinden İsa Mehmet Çelebi ve İsmail Çelebi kubbenin yapımına yardım etmişlerdi.
Duvarlardaki mermerlere oyulmuş yazılarda da İstanbullu hattat Settar Efendi'nin alın teri vardır...
Tac Mahal'i her ziyaret ettiğimde aşağıda akan ve sanayi atıklarıyla suları siyahlaşmış Jamnu Nehri'nin sebep olduğu çevre kirliliğine kahroldum. Sonuçta Tac Mahal'in ince mavi damarlı beyaz mermerleri, giderek kararmaktaydı. Ayrıca Agra'daki yoksulluğun ve nüfus artışının sonucu olan çarpık ve hızlı kentleşme, güzelim Tac Mahal'i çirkinliklerle kuşatmaktaydı.

Takıntılar bitmez

Bunları düşünürken Kâinat Güzeli'nin Tac Mahal önünde fotoğraf çektirmesinin polis soruşturmasına sebep olmasına şaşırdım. Hindistan polisi 400 yıl önce ölen bir güzel kadına olan aşkını ölümsüzleştiren Şah Cihan gibi bakabilseydi dünyaya, bugün yaşayan bir güzel kadının Tac Mahal önündeki görüntüsü, onu da mutlu ederdi.
Kadınlara ve güzelliklere takıntılı yanlışlıklar sade bizde yok anlayacağınız...
Pek az kimse örtünen kadının da, açılan kadının da insan olduğunu ve onun giyim tarzı hakkındaki kararına saygılı davranmak gerektiğini hissediyor. Kimi de Hindistan'da olduğu gibi bir kadının topuklarına takılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA