Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

"Krizler takvimi"nin bir yaprağı da dünü gösteriyordu

Dünkü yazımda her yıl için geçerli olacak bir "Krizler takvimi" yapmıştım...
Bu takvimi hatırlatayım:
- Anayasa Mahkemesi'nin, Yargıtay'ın, Danıştay'ın kuruluş yıldönümleri, 23 Nisan, 19 Mayıs ve 29 Ekim gibi Cumhuriyet'in ulusal bayramları, 1 Mayıs gibi günler ve Atatürk'ün ölüm tarihi olan 10 Kasım, nasıl olsa birilerinin "Rejim tehlikede" konulu mesajlarına sahne olacak ve "Rejimin tehdidi" olarak gösterilenler bunlara cevap verince, siyasi gerginlikler ya da krizler tırmanacaktır.
Bu yazının yayınlandığı gün, "Krizler takvimi"nin gerçekliğinin kanıtlanmasından ötürü, son derece mutsuz olduğumu söylemeliyim.
Anayasa Mahkemesi'nin 52'nci kuruluş yıldönümü için düzenlenen törende Başkan Haşim Kılıç, siyasete ilişkin sert mesajlar vererek bir bardak sudaki fırtına şiddetinde bir kriz yarattı.
Ve dün "Krizler takvimi"ne ilişkin gelişmeler için öngördüklerim de doğrulandı.

Alışılmış gelişmeler

Ne demiştim dün?
- "Rejim tehlikede" konulu mesajları seslendirilince, "Rejimin tehdidi" olarak gösterilenler bunlara cevap verecek ve siyasi gerginlikler ya da krizler tırmanacaktır.
Bu defa da Haşim Kılıç'ın konuşması ertesinde, önce AK Parti, sonra da CHP sözcüleri devreye girdiler.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Haşim Kılıç'ın konuşması hakkında "Yakışıksız ve sığ değerlendirmeler...
Bu işler cübbeyle olmaz, cübbesini çıkartsın siyasete girsin
" dedi... CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın cübbesini çıkarmadığını, cübbesiyle ders verdiğini savunarak, "Yargıyla oynayanlara, yargıya tecavüz edenlere karşı bir feryat, tokat, ders bugün Türkiye kamuoyuyla paylaşılmıştır" dedi.

Kıyamet çeşitleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu tür takvime bağlı olarak üretilmiş krizlere karşı bağışıklık kazanmış olmamız gerekiyor.
Hani Nasrettin Hoca kendisine "Kıyamet ne zaman kopacak" diye soranlara "Ben ölürsem büyük kıyamet, karım ölürse küçük kıyamet kopacak" demiş ya...
Eğer bizim yerel krizlerimizi ya da küçük kıyametlerimizi izlemeye ara verir ve global krizlere bakmaya fırsat bulursanız, Ukrayna'daki gelişmeler yüzünden Amerika ile Rusya arasında "Büyük Kıyamet"in kopmak üzere olduğunu da görebilirsiniz.
Önceki akşam ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ukrayna konusunda açıklamalar yaparken "Rusya'nın izlediği yolu değiştirmesi için pencere kapanıyor.
Eğer Rusya tansiyonu azaltacak adım atmazsa dünya, Rusya'nın daha fazla bedel ödemesini sağlayacaktır.
Başkan Obama'nın belirttiği gibi biz hazırız
" diye konuştu.

Kılıç'ın doğru gözlemi

Dün de Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, kabine toplantısında "Rusya, Ukrayna'yı askeri ve siyasi açıdan işgal ederek 3'üncü Dünya Savaşı çıkarmak istiyor" dedi.
Evet, bizim kendi, krizimize dönersek...
Dün Haşim Kılıç ne demişti?
"- Son dönemde yargı, 'paralel devlet' ya da 'çete' diye nitelendirilen çok vahim, çok ciddi ve çok ağır suçlamayla karşı karşıyadır.
Bu suçlama üzerinde yapışık kaldığı sürece yargının ayakta kalması mümkün değildir."
Özetle, Kılıç'ın olayı doğru gözlemlediğini söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA