Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

‘Kaynak belirtmek esastır’

Doğru dersleri çıkartmak için, hukuksal boyutları hatırlamakta yarar var.
Avukat Fikret İlkiz'e göre: "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre, herhangi bir haber veya söyleşi, gazeteci tarafından yayınlanmış ise bu yayın için mutlak surette özel haberi yapan kişinin iznine ihtiyaç vardır. Bu izin verilmeden söz konusu haber veya söyleşi başka yayın organında kullanılamaz. Bunların bir organda yayınlandıktan sonra başkasında yayınlanabilmesi için mutlaka alıntı olduğu ve bu alıntının mutlaka gösterilmesi gerektiği kanunen düzenlenmiştir. Anonim herhangi bir kişi ya da olayla ilgili olarak yapılan yayınlarda ana başlıklarıyla ya da başka bir yerden alıntı yapıldığında veya başka bir yayın organının haberi alındığında, temel olan husus, aynen yayınlanması değildir. Söz konusu olan, kamuoyunun ilgisini çeken ve doğrudan ilgilendiren bir olay ise kısa bir alıntı ile yani intihal yaratmayacak biçimde kullanılabilir. Ama bu kullanılma sırasında da mutlaka alıntı yapılan yerin ne olduğu, kişinin adı yayınlanmışsa o kişinin adı mutlaka yer almalıdır.
Aslında hukukçulara göre bir yorum sorunu var. O da şöyle:
"Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 36. madde de yer alan atıf eski Basın Kanunu'nda yer alan düzenlemeye işaret eder. Karışıklık ve uygulamadaki aksaklığın bir nedeni de budur. Eski Basın Kanunu'nda 'tekrar yayınlanacak' unsurlar konusunda temel ölçüt "hususi fedakârlıkla" (yani özel çabayla) elde edilip edilmedikleri noktasında toplanmıştır. Yasa hususi fedakârlıkla elde edilmemiş yayınların yayınlarından 24 saat geçmesiyle başka yayın organları tarafından serbestçe yayınlanabileceğini belirtmiş, hususi fedakârlıkla elde edilenler konusunda izin mecburi kılınmıştır. Oysa yeni Basın Kanunu'nda 'yeniden yayım' başlıklı maddesinde ise yayınların nasıl elde edildiği üzerinde durulmadan kaynak gösterilmeden ve yeniden yayımın yasaklanmasına ilişkin bir açıklama olması durumunda da izin alınmadan tekrar yayınlanması yasaklanmış müeyyidesi de para cezası olarak belirlenmiştir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Basın Kanunu'na atfı, yürürlükte Yeni Basın Kanunu'nun olduğu ve genelde dergi, gazete künyelerinde açıkça yeniden yayım ve iktibası yasaklayan açıklamaların olduğu dikkate alındığında kaynak göstermeden ve izin alınmadan yapılan yeniden yayım hukuka aykırıdır. Öte yandan ana kaynakta iktibas hakkı yasaklanmış olsa bile gazetede yayınlanan makale ve fıkralar FSEK 36. Madde 2. Fıkra uyarınca kaynak gösterilerek basın özeti şeklinde yayınlanabilir."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA