Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Sayılar, Rusya, Otoyol

Bu hafta okurların gözü veri yanlışlarının üzerine odaklanmıştı. Bilgiyi doğru vermek temel kural. Bazı hallerde okuru yanıltmanın bedeli büyük hayal kırıklığı ve güvensizlik olabilir. Loto ve vize gibi durumlarda olduğu gibi

SABAH'ın internet sitesinde yer alan bir ülke listesi okurların uyarısına yol açtı. Söz konusu listeye bir haber "vesile" olmuştu. Haberde Türkiye ile Yemen arasında vize uygulamasının kaldırılmasını öngören bir anlaşmanın imzalandığı vurgulanıyordu.
Altında da Vizesiz Gidilebilen Ülkeler "galerisi"ne bağlantı verilmişti.
Bunlar arasında Rusya da vardı.
Şahin Özcan şöyle yazmış:
"En son Aralık 2010 olmak üzere son 1.5 yılda 13 defa Rusya'ya gidip gelmiş biri olarak, ben Rusya'ya vizesiz giren birini tanımıyorum! Rusya'ya vizesiz girilmez."
Aslında iki ülke arasında 30 gün süreyi aşmayacak zaman diliminde seyahat edecekler için vizeyi kaldıran bir anlaşma Mayıs 2010'da dışişleri bakanları tarafından imzalanmıştı. Ancak vize "gerekli yasal süreç tamamlanınca" kaldırılacak. Henüz bu noktaya gelinmedi.
Bu tür bilgileri aktarırken dikkatli olmak gerekir. Okur SABAH'a güveniyorsa bu veriye dayanarak harekete geçip sert bir hayal kırıklığına uğrayabilir.
Unutulmasın, okur için her şey güvenle başlar, güvensizlikle biter.

Şanslı sayılar ve hatalar
Çekiliş sayıları, okurların radarında önemli bir yer tutar. Sayısal Loto ve Milli Piyango gibi çekilişlerin sonuçlarına özellikle internetin yaygın olmadığı yerlerde bakan çoktur.
Okurlar uyardı:
9 Ocak tarihli gazetede Milli Piyango çekilişiyle ilgili köşede büyük bir kutu içinde gösterilen "3 milyon TL isabet eden numara" yanlış yazılmış.
Özellikle büyük ikramiye çıkan sayılarda hassasiyet daha da fazla. Çünkü bir gazeteye güvenen okur, ikramiye isabet etmemiş görünen biletleri yırtıp atabiliyor, daha sonra yanlışlık ortaya çıkınca da sorumlu olarak gazeteyi görüyor.
Aynı şekilde 9 Ocak tarihli sayıda Sayısal Loto sonuçları da yanlış verilmişti. Sadece taşra baskılarında yer alan bu yanlışlık neyse ki ertesi gün aynı yerde düzeltilmişti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA