Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Süreçleri izlerken

Türkiye'nin siyaset tablosunda en kritik unsur, yeni anayasa. Meclis'te süren görüşmeler ile halkın nabzı aynı ölçüde önemli. Bir şikâyet, bunu yeniden gündeme taşıdı

Düşünce kuruluşu TESEV'de Demokratikleşme Programı Direktörü olan Özge Genç, "beni de devamlı bir Sabah okuru olarak dinlemelisiniz" diyerek şunları Okur Temsilcisi ile paylaştı:
"TESEV olarak Yeni Anayasa Sürecini İzleme çalışmamız kapsamında 21 Kasım'da Ankara'da 'Yeni Anayasaya İlişkin Tanım ve Beklentiler Saha Araştırması' raporunu basın ve kamuoyuyla paylaştık. Rapor, anayasa sürecine etki edecek çok önemli bulgular içermesine ve bu nedenle pek çok gazete ve televizyonda yer almasına rağmen Sabah tarafından haber haline getirilmedi. Sadece, gazeteniz yazarlarından Nazlı Ilıcak'ın köşe yazılarında yer aldı.
Sabah gazetesi Ankara muhabirinin 21 Kasım'daki basın toplantısına katıldığını biliyoruz."
"Sabah gibi Anayasa sürecini ta başından beri takip eden bir gazetenin böyle kritik bir dönemde bu çalışmayı 'görmemiş' olmasını şaşkınlıkla karşıladım.
Aynı çalışma alanı içinde evvelce hazırladığımız Yeni Anayasa Sürecini İzleme raporlarının da Sabah gazetesi tarafından görülmediğini dikkatinize sunmak isterim."
"Medyanın, yeni anayasanın hazırlandığı bu dönemde süreci yapıcı şekilde gündemde tutmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum".
Gerçekten de bu önemli raporun haber olarak yer almadığı az sayıdaki gazeteden biri de Sabah. Bir haberin gazetede yer almaması, o haberin öznesi de olan bir kuruluş veya kişiden gelen şikâyet üzerine değerlendirme konusu olabilir mi?

Olabilir de, olmayabilir de. Öncelikli kriter, haber değeri taşıyıp taşımadığı. Bir diğer kriter, haberin içinde yer aldığı alanı gazetenin şimdiye kadar önemseyip, izleyip izlemediği.

Haber seçimi, sonuç itibarıyla, yazı işlerinin tasarrufudur. Bu köşede tasarrufun doğruluğu veya yanlışlığı tartışılamaz. O günün koşulları, alınan kararları farklı biçimde etkilemiş de olabilir. Ya da gelişme 'atlanmış' da olabilir.

Ancak, şikâyetle ilgili olarak, ikinci nokta da önemli.

Yıllardır reformlara ve toplumsal değişime ilgi duyan, siyasi süreci yakından izleyen SABAH, giderek kritik bir hal alan Anayasa yapım faaliyetlerine de bakıyor.

Gerek komisyonun çalışmaları gerekse son haftalarda yine anayasa sürecinin önemli bir unsurunu oluşturan başkanlık sistemi konusuna geniş yer ayıran bir gazetenin,- içeriğinde yer alan çarpıcı ve yeni bulguları da hesaba katacak olursak - bu son rapora yer vermemesi, çok doğal biçimde, bir "tutarlılık eksikliği" olarak da görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA