Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Elli yıldır beklenen ilk ziyaret

Hükümet çevrelerinde Karamanlis'in Ankara'ya gelmek istediği, bunun için gümrük birliği protokolünün imzalanmasını beklediği konuşuluyor

Yunan hükümet çevreleri Başbakan Kostas Karamanlis'in "Ankara"ya da bir resmi ziyarette bulunmayı arzu ettiğine" dikkat çekiyor. Ancak Karamanlis'in Ankara ziyareti gerçekleştirebilmesi için Türkiye'nin "en azından" aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu AB gümrük Birliği protokolünü imzalaması gerekiyor. Türkiye bu protokolü, geçen Aralık ayında yapılan AB zirvesinde, AB müzakerelerinin başlayacağı 3 Ekim'e kadar imzalayacağını açıklamıştı. Karamanlis'in Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaretin en ilginç ve önemli yönü, bir Yunan Başbakanının yarım asırdan sonra ilk kez Ankara'yı resmen ziyaret etmiş olacağı. Son ziyaret, bugünkü Yunan Başbakanının aynı adı taşıyan amcası Konstantin Karamanlis tarafından 50 yıl önce gerçekleşmişti. Bu nedenle Karamanlis, gerek Türk-Yunan ilişkileri gerekse Kıbrıs sorununun çözümü konusunda "son derece pasif" olmakla suçlanıyor. Türk-Yunan ilişkilerinin düzelme yoluna girmesiyle paralel olarak Başbakanlar arasındaki iyi niyet gösterileri, bundan iki yıl önce iki ülke arasında imzalanan enerji anlaşmasıyla pekiştirildi. Bu anlaşmaya göre Yunanistan'ın, Türkiye'den alacağı doğal gazı orta Avrupa ülkelerine sevk edebilmesi için Türkiye ile Yunanistan arasında bir doğal gaz boru hattının döşenmesine karar verildi. Türkiye'de 250 km'si ; Yunanistan'da ise 80 km'si inşa edilecek boru hattı Meriç bölgesinde birleşecek. Türk ve Yunan Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ile Kostas Karamanlis'in bu boru hattının inşa törenlerini fırsat bilerek mayıs sonunda Meriç bölgesinde biraraya gelmesi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA