Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

YÖK de 'engel'liyor

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) 2006'da özürlü öğrencilerin, öğrenim hayatını kolaylaştırmak amacıyla Özürlü Öğrenci Komisyonu'nu kurdu. Tekrar teşekkür ediyoruz.
Şimdi gelelim sadede.
2009-2010 eğitim öğretim yılında katkı paylarıyla ikinci öğretim ücretlerinin tespitine dair kararı inceledim. Bu kez eleştiriyorum.
Çünkü Özürlü Öğrenci Komisyonu'nda engelli öğrencilere sağlanan kolaylıklar kayıt ücretine gelince engele dönüşmüş. Nasıl mı? Anlatayım...
Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar'da katkı payı alınmayacak öğrenciler şöyle açıklanmış.
Madde 17 diyor ki: 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenler ve maluller ile İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanların çocuklarından öğrenci katkı payı alınmaz.
"Acaba gözümüzden kaçan bir şeyler mi var" diyerek YÖK'ü aradım ve telefona çıkan yetkiliye sordum:
"Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar'da terör mağdurlarından ve gazilerden öğrenci katkı payı alınmayacağı yazıyor. Özürlüler bu karara dahil mi?"
"Hayır. Sadece saydığınız kişiler yararlanabiliyor" cevabını aldım.
"Meğer bizim özürlüler gizli zenginmiş (!) de haberimiz yokmuş" diye söylenmeye başladım.
Şimdi bu kararı alanlara özürlüler adına soruyorum. Terör mağduru ve eli öpülesi gazilerimizden öğrenci katkı payı almıyorsunuz. Tabii ki almayın... Peki, iş özürlüye gelince neden YÖK, "YOK" oluyor? Bu çifte standart neden? Acaba özürlülerin fazlası ne?
Bu insanlar da sakat. Bu insanlar da mağdur. Bu insanlar da yoksulluk sınırının altında sefillik çekiyor.
Fukaralıktan beli bükülen özürlü ve ailesi kayıt parası için avuç açar durumda.
Bunu ben değil tekerlekli iskemleye bağımlı acılı bir anne (ismi bende gizli) söylüyor:
"Açıköğretimde okuyan kızımın kayıt parasını ödeyebilmek için resmen dilenci oldum. Terör yüzünden malul olanlara ve gazilerimize bu hak verilirken biz özürlü ailelerine neden verilmiyor?"
Mağdur anneye ben cevap veremedim. Cevabı "YOK" diyen YÖK'ten bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA