Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Zihinsel engellilerin imdadına SHÇEK koştu

Yasal hakkını kullanamayıp mağdur olan engellilerin sorularına ağırlık verince, çok önemli bir konuyu üç haftadır es geçtim. Özür...
Sezar'ın hakkı Sezar'a. Yıllardır kanayan yaraya merhem olan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü Dr. İsmail Barış'ı tebrik ediyoruz. Çünkü SHÇEK'in 3 Eylül'de yayımladığı yönetmelikle zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin yüzü gülecek. Artık özürlü yakını "Ben öldükten sonra çocuğuma kim bakacak" diye kara kara düşünmeyecek. İşte zihinsel engelli ailelerine derin "Ohhh!" çektirecek yeni yönetmelik:
Engellilerin ailesi yanında evde bakımına öncelik verilecek.
Ailesi olmayan veya ailesi yanında bakımı sağlanamayan engellilerin merkezlerde bakımı ve rehabilitasyonu, alternatif hizmet modeli olarak sağlanacak.
Yatılı hizmet merkezlerinin yeterlilik ve uygunluk durumuna göre aynı merkezde, farklı engel, yaş ve cinsiyet durumundaki engellilere de hizmet sunulabilecek. Merkezlerde, ruhsal engelli bireylere hizmet verilebilmesi için ruhsal engellinin öncelikle sağlık raporu ile tespiti gerekiyor.
Engellilerin eğitim, özel eğitim, teknik eğitim, yaygın eğitim ve destek eğitim ihtiyaçları, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okullarla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde karşılanacak.
Şehir dışına çıkan aileler engelli çocuklarını, misafir olarak bakım ve rehabilitasyon merkezine bırakabilecek. Merkeze kabul edilen engelliler, diğer engellilere verilen tüm haklardan yararlanacak. Y
Yönetmelik güzel. Daha güzeli ise çocuğunu kimselere bırakamayan, evine hapis olan aileler zihinsel engelli çocuğunu bir-iki günlüğüne SHÇEK'in merkezlerine bırakıp streslerinden arınacak. Ne diyelim emeği geçen herkese yürekten teşekkürler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA