Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Çifte maaş alana katmerli ceza

Değerli okurlar iki haftadır sorularınıza yanıt veremedim. Daha fazla yığılma olmadan sözü sizlere bırakıyorum. İşte gelen sorulardan birkaçı...
* Eşim böbrek hastası. Geçen yıl nisanda SGK'ya üç kez malulen emeklilik için başvurduk. Sekiz ay sonra maaş alabileceğimizi söylediler. Dilekçe tarihinden itibaren maaş işleyeceğini biliyordum. Fakat "sağlık raporu tarihinden sonra" diyerek, bize sadece 2 aylık birikmiş verilecekmiş. Sizden ricam bu durum hakkında bilgi verir misiniz? Elif Bozbağ
- Öncelikle geçmiş olsun. Büyük uğraşlar sonucu amacınıza ulaşmışsınız. Sorunuza gelince. Malulen emeklilikte hastanın özür durumunun tespiti için rapor tarihi önemli. SGK da sakatlık oranını gösteren rapor doğrultusunda emekli maaşı bağlıyor. Dolayısıyla SGK, mevzuat gereği rapor tarihini baz alıyor.

Yeni rapor gereksiz...

* Tarsus'ta ikamet etmekteyim. 18 Ağustos'ta Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nden % 40 oranında rapor aldım. Duyumlarıma göre üniversite hastanesinden alınan rapor yeterli değilmiş. Doğru mu? Eğer doğruysa ikamet ettiğim yerdeki devlet hastanesinden yeni bir rapor mu almam gerekiyor?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler. H. Karaaslan/ Mersin
- Sayın Karaaslan. Her duyduğunuza inanmayın. Konu hakkında bihaber olanlar maalesef insanları yanlış yönlendirip mağdur ediyor. Elinizdeki rapor geçerli. Fısıltı dünyasının dolmuşuna gelip yeni rapor almak için yollarda telef olmayın.

Yüksek maaş baz alınır

* Rapor oranım yüzde 66. Beş yıldır özürlü maaşı alıyorum. Babam ölünce yetim maaşı da almaya başladım. Ancak özürlü maaşım kesildi. Üstelik bir yıl boyunca aldığım maaşı faiziyle geri istidiler.
Neyse ki 6 bin 500 lira tutarındaki katmerli cezadan mahkeme kararıyla kurtuldum. Acaba özürlü maaşım neden bağlanmıyor? Bartın
- Değerli okurum. Aynı dertten mustarip o kadar özürlü vatandaşımız var ki sormayın. Çok güzel soru sormuşsunuz ama isminizi de gizleme gereği duymuşsunuz. Neyse... 2022 sayılı Yasa hükmü doğrultusunda hem yetim, hem de özürlü maaşı alamazsınız. Özürlü olmanız nedeniyle hangi maaş fazla ise onu alabilirsiniz. Maaş kartınız ve raporunuzla SGK'ya başvurunuz.
Bu arada "Eğitim Her Engeli Aşar" mı? Bu konuyu haftaya sizlerle paylaşacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA