Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Bu yasada bir "sakatlık" var!

Engelli yurttaşlarımız 5398 sayılı Özürlüler Kanunu'yla ve en son Anayasa'ya eklenen 10'uncu maddede yer alan "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz" ibaresi ile birçok hakka sahip oldu. Yine de hayatın bazı alanlarında sıkıntılar devam ediyor. Bu haftaki yazımda sorularınızı yanıtlayıp engelleri aşmaya çalışacağız.

İşte gelen sorulardan bazıları:

SORU: Rapor derecem yüzde 82. Yasaların bana verdiği hakla özel tertibatlı araç aldım. Bazen rahatsızlığım nüksettiği için aracı kullanamıyorum. Yakınım da aracı kullanırken denetimlerde hoş olmayan olaylar yaşıyoruz. Acaba zorunlu hallerde aracı yakınım kullanabilir mi? İsmet H./ İZMİR

YANIT: Değerli okurum. Trafik polislerine kızmayın. Onların bir suçu yok. Suç, yönetmelikteki sakatlık.
Sakatlık nedir, önce ona bakalım. Yasa aynen şöyle kaleme alınmış:

"Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in (Tarih: 9 Eylül 2011 Cuma. Resmi Gazete'de yayımlanan sayı: 28049) 53'üncü maddesinde yapılan değişiklikle özürlülük derecesi yüzde 90'ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçlar için "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu" ibaresi kaldırılmıştır.

Söz konusu değişiklikle;
Yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların sahibi dışında, özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olan herhangi biri tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir.
Bu düzenlemeyle, trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla karşılaşılması halinde, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun "H" sınıfı ehliyete sahip olup olmadığı incelenecek ve yalnızca uygun sürücü belgesi olmayanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Böylece söz konusu araçların yalnızca sahipleri tarafından kullanılması hususunun kapsamı genişletilmiş, "H" sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanımının önü açılmıştır" şeklinde devam ediyor."
Bu yönetmeliği kim nasıl hangi amaçla çıkarmış belli değil.
Çünkü, okurken biz bile zorlandık. Yine de yorumlamaya çalışayım.
Yönetmelikteki "Yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların sahibi dışında, özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olan herhangi biri tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir"
ifadesinin Türkçesi şu:
"Ey özürlü sürücü. Yolculuğa çıkmadan önce, seninle aynı sakatlığı haiz birini yanında bulundur. Aksi takdirde aracını başkası kullanamaz."

YÜZDE 40 RAPOR YOKSA HAK DA YOK

Orta derece işitme kaybı nedeniyle askere gitmedim. Ne kadar uğraştıysam da yüzde 40 özürlü raporu alamadım. Sağlam raporu da alamadığım için işe de giremiyorum. Acaba özürlü kadrosunda işe girebilmem için ne yapmam gerekiyor?
Ersin KALYONCU/ BİLECİK

Ersin Bey. Maalesef size sevindirici haber veremiyorum. Özürlü haklarından yararlanabilmeniz için yüzde 40'lık rapor şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA