Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Güzel girişimler, harika insanlar

Ne kadar dolu bir hafta geçirdim!.. Güzel girişimlerin peşinde, harika insanları hatırlayıp konuşarak, kısır yaşamlarımızda yeni vahalar açan veya açacak olayların izini sürerek...İşte kısa bir döküm.
Hafta başı, malum, Halit Kıvanç'a saygı gecesindeydik. Bu yaşlı genç adamı, bitmeyen enerjisinden, konuşma yeteneğinden ve tüm sporcuları olduğu kadar tüm sanatçıları da kucaklayan engin insan sevgisinden ötürü kutladık. Ben konuşmacılar arasında değildim, onun için geceleri düzenleyen sevgili Faruk Şüyun'un birden beni çağırmasıyla şaşırıp, doğaçlama bir şeyler söyledim. Ancak diğer konuşmacılar çok güzel şeyler söylediler: Türkan Şoray'dan Müjdat Gezen'e, Ali Kırca'dan Uğur Dündar'a, Sunay Akın'dan Nebil Özgentürk'e... Üstelik sevgili Halit ertesi gün telefon edip teşekkür etmez mi? Biz sana teşekkür edelim, sevgili Kıvanç: bunca yıldır Türk halkına, maçlar kadar sanat gecelerini de kıvrak ve akıcı Türkçe'nle öylesine duyurduğun ve katıldığın her olayın heyecanını yaşatmayı başardığın için...
Ertesi gün, merhum sinema profesörü Alim Şerif Onaran'ı andık, dün yazmıştım. Sonra ben bir günlüğüne Ankara'ya uçup, Uçan Süpürge 'kadınlar film festivali'nin basın toplantısına katıldım ve akademisyen dostum Necla Algan'la birlikte, bu yılın programını açıkladık. Halime Güner ve Sevna Somuncuoğlu'nun başında bulunduğu ekiple bu yıl 15. kez yapılacak şenlik öylesine zengin bir program içeriyordu ve de ayrıca bu Uçan Süpürgeci'ler öylesine etkin ve enerjikti ki, bu işi yapmayı görev bildim. Hele kadının hâlâ büyük baskı altında olduğu, en kötüsünde öldürülüp zulüm gördüğü, en iyisinde ayrımcılığa uğradığı ve bu olayların giderek arttığı toplumumuzda, hem tüm dünya kadınlarının sesini duyuran bu şenlik, hem de Uçan Süpürge'cilerin artık çok tanınan bir örgüt olarak dünyadaki birçok feminist etkinliğe katılmaları çok önemliydi. Yaşasın Uçan Süpürge ve cadıları!...
Cuma günü ise 17. Sadri Alışık ödüllerinin adaylarını basına açıkladık. 7 Mayıs gecesi verilecek ödüllerin adaylarını sanırım basında okursunuz. Ben öncelikle bu işi bunca yıldır inatla sürdüren ve ayrıca Sadri Alışık kültür merkezinde de sürekli gençleri eğiten Çolpan İlhan ve Kerem Alışık'ı kutlamak istiyorum.
Bir de, bu yıl sinema dalının özel ödüllerini hatırlatmak: geleneksel onur ödülleri iki çok değerli Yeşilçam sanatçısına, Ediz Hun ve Selda Alkor'a gidecek. Ayhan Işık özel ödülü, yine oyunculuk sanatıyla karizmayı birleştiren bir ismin, Timuçin Esen'in olacak. Bu yıldan itibaren Ekrem Bora adına verilecek umut veren sanatçı ödülü, bu yıl Fetih 1453 filmiyle İbrahim Çelikkol'un olacak. Ve jüri ayrıca Press filminin tüm oyuncu kadrosuna da bir Jüri Özel Ödülü sunacak. Hepsini yürekten kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA