Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Varisler lazerle tedavi edilebilir

Baldırlarım ve ayak bileklerimin çevresindeki kılcal damar varislerine lazer yaptırabilir miyim? İ.E./ Muş

Kılcal damar varislerinin tedavisinde başlıca iki yöntem uygulanır. Bunlardan biri; skleroterapi denilen ve kılcal damarın büzüşüp kapanmasına sebep olan yöntemdir.

DOKU YANABİLİR
İlaç, damarın içini yakarak kanın dolmasına ve varis görüntüsünün ortaya çıkmasına engel olur. Uygulamanın kesinlikle, ince damarların içine ilaç vermek konusunda uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir. Çünkü damar dışına kaçan ilaç, dokuda hasara ve yaralara yol açabilir. Uygulamayla yakılan damarların yüzde 80'i üç-altı hafta içinde ortadan kaybolur. İkinci yöntem ise lazer ile kılcal varislerin yakılmasıdır. Bu yöntemde; lazer ile yakılan damarlar büzüşüp kapanır ve varisler ortadan kaybolur. Skleroterapiye göre uygulaması daha kolaydır ama dokuda yanık ve renk değişikliği olabilir. İki yöntemi bir arada kullanmak daha iyi sonuç verir.

Aşı ile gripten korunun

Küçük kızım ana sınıfına gidecek; grip aşısı yaptırmam doğru olur mu? Ö.Ş./Şanlıurfa

Grip; her yıl Ekim ortasından başlayan ve Mart ayına kadar süren salgınlara yol açar. Gripten korunmada en etkili yöntem; genel hijyen kurallarına uymanın yanı sıra aşı yaptırmaktır. Mikrop kılık değiştirdiği için, her yıl yeni virüse karşı hazırlanmış aşılardan yaptırılmalı. Aşı deri altı veya kas içi yolla uygulanır; 2 yaşın altındaki çocuklarda uyluğun ön bölgesi, 2 yaş üzerindeki çocuk ve yetişkinlerde ise omuzlara yapılır. 3 yaş üzerindeki çocuklara ve yetişkinlere tek doz aşı uygulaması bir yıl yeterli koruma sağlar. 3 yaşın altındaki çocuklara bir ay ara ile iki kez yarım aşı uygulaması öneriliyor.

Yoğurt, kemik erimesini önler

Ailemde kemik erimesi çok görülüyor. Kemik erimesini önlemek için nasıl beslenmeliyim? Y.A./Uşak

Kemik erimesinden korunmak için doğru beslenmek gerekir. Kalsiyum ile D vitamini de kemik erimesini önlemede etkilidir. 7'den 70'e her insan kemik yoğunluğunu korumak için kalsiyuma ihtiyaç duyar ve en doğal kalsiyum kaynaklarının başında süt ve süt ürünleri gelir. Yeterli miktarda D vitamini ile desteklenmiş kalsiyum, iskeletin yapı taşını oluşturur. Günlük 400 IU D vitamini ve 1000 mg. kalsiyum sizi sağlıklı kılar. Bir porsiyon, yani yaklaşık bir su bardağı yağsız yoğurtta 200 mg. kalsiyum vardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA