Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kemik erimesine tedbir alın

Annemde kemik erimesi var. Bu hastalığı yenmek için nelere dikkat etmesi gerekiyor? Y.E./İzmir

Annenizin doktoru; kemik erimesinin tıbbi tedavisi, vitamin ve mineral destekleri hakkında bilgi vermiştir. Ancak bunlar yeterli olmayabilir. Kemik erimesi olan hastalarda en istenmeyen şey, kırıklardır. Bu nedenle annenizin özellikle alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesi ve olası bir kazayı önlemek için çevresini yeniden düzenlemesi gerekir. Kemik erimesi olanlar, şunlara dikkat etmeli:
Kaslarınızın kuvvetli olması için spor yapın.
Adımınızı attığınız yere dikkat edin.
Ayağınızın rahat ettiği, kaymayan ayakkabılar giyin.
Yerdeki, takılacak fazlalıkları kaldırın.
Halı ve küvette kaymayı önleyecek yardımcı kaydırmazlar kullanın.
Etrafınız aydınlık olsun.
Evde hayvan besliyorsanız, takılıp düşebilirsiniz. Bu nedenle dikkatli olun.
Gözlüklerinizi yenileyin.

Müzmin apandisit olmaz

Karnımın sağ tarafı zaman zaman ağrıyor. Bende geçmeyen müzmin apandisit oluğunu söylediler; ameliyat olsam mı? S.B./ İstanbul

Kör bağırsak ya da tıbbi söylenişi ile apendiks; ince bağırsağın, kalın bağırsağa bağlandığı bölgede yer alır. Kör bağırsağın zaman zaman iltihaplanması; apandisit denilen rahatsızlığa neden olabilir. İltihaplanmaya bağlı olarak; sağ alt karın bölgesinde ağrı, bulantı, kusma gibi şikayetler görülebilir. Bu tablo oraya çıkmışsa; cerrahi olarak apendiksin çıkarılması, yani ameliyat gerekir. Size söylendiği gibi, müzmin apandisit oluşması mümkün değildir. O nedenle süregiden ağrıların sebebi başkadır; araştırılması gerekir.

Kulak iltihabı tedavi edilmeli

Çocuklarım ne zaman grip ya da soğuk algınlığına yakalansalar, kulakları da iltihaplanıyor. Bunu önlemek için ne yapmam gerekiyor? I.E./Mersin

Çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben orta kulak iltihabı olmaları sıkça görülür. Bunun en önemli sebepleri; bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olması ve kulak anatomilerinin orta kulakta toplanan sıvıyı hızla boşaltacak şekilde yeterince olgunlaşmamasıdır. Bu şikayetler antibiyotikle tedavi edilebilir ama bazen de iltihabı boşaltmaya yönelik küçük girişimler gerekebilir. Çocukların ileriki dönemlerde işitme kaybı yaşamaması için bu sorunu ciddiye almak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA