Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Toprak yemek enfeksiyon yapar

3 yaşındaki oğlum ne zaman bahçeye çıksa, ağzına toprak atıp yiyor; hastalanacak diye korkuyorum. Bunu nasıl engelleyebilirim? M.D./ Nevşehir
Pika; besleyici değeri olmayan toprak, kum, boya gibi maddelerin yenilmesi ile seyreden bir yeme bozukluğudur. Pika'nın yaratabileceği sıkıntılar şöyle sıralanabilir:
Özellikle boya yiyenlerde görülen kurşun zehirlenmesi. Vücutta biriken kurşun; öğrenme güçlüğüne, beyin hasarına ve ileri evrelerde ölüme bile yol açabilir.
Beslenme eksikliğine sebep olabilir.
Sert maddelerin yutulması; kabızlık, sindirim sisteminde darlık, tıkanıklık ve yırtılmalara neden olabilir.
Yenilen pis nesnelerden bulaşan bakteri ve parazitler; ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Pika konusu genellikle hafife alınıp geçiştirilir. Yaygın kanı; bunun normalden küçük bir sapma olduğu ve kendiliğinden düzelebileceğidir. Genellikle bu kanı doğrudur ancak saydığım nedenlerden dolayı çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçirilmesi gerekir.

Zona ilerleyen yaşlarda görülür

50 yaşımdan sonra zona oldum, ağrısı geçmek bilmedi. Ne yapmam gerekiyor? A.I./Iğdır

50 yaş üzerinde olmak, zona için risk faktörlerinden biridir. Suçiçeğine neden olan varicella zoster virüsü, hastalık iyileştikten sonra sinir köklerinde uykuda beklemeye başlar. Bağışık sisteminin zayıflaması ve yaşın ilerlemesi gibi nedenler yüzünden virüs tekrar canlanabilir. Bu da zonaya sebep olur. Zona geçiren hastaların büyük çoğunluğunda hastalık tekrar ortaya çıkmaz. Zona'nın kesin tedavisi yoktur ama belirli ilaçlar ve tedavi metotları hastalığın seyrini kısaltıp istenmeyen olayların gelişmesi engellenebilir. Tedavide temel olarak; virüslere etkili antiviral ilaçlar, bazen kortizon türevleri ile kullanılır.

Çabuk doyma kanser işareti

Ailemde yumurtalık kanseri olanlar var. Bende de olur mu? Nelere dikkat etmeliyim? Y.Ö./Burdur

Ne yazık ki yumurtalık kanserinin kendine ait belirtileri mevcut değil ve pek çok başka şikayet ile karıştırılabilir. Bu belirtiler:
Şişkinlik
Uyluk bölgesinde ya da karında ağrı
Yemekte zorlanma ya da çabuk doyma
Sık idrara çıkma ve tutamamadır. Uzmanlar, bu şikayetler bir kadında en azından birkaç hafta süre ile her gün görülüyorsa; bir doktorun, tercihen kadın doğum uzmanının görülmesini tavsiye ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA