Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kolesterol ilacı sorun yaratabilir

Kalp krizi geçirdikten sonra doktorum kolesterol ilacı kullanmamı önerdi. Ancak TV'de bunun tehlikeli olduğu söyleniyor; doğru mu? D.N./Edirne
Kolesterol konusunda diyetisyenden doktoruna kadar herkesin söyleyecek bir şeyi vardır. Ancak bu konuda yapılan tartışmalar, hastalara zarar veriyor. Sizin gibi kalp krizi sonrası ilaç kullanması gerekenler bile ilaçlarını kendi başlarına bıraktılar.

SUÇLU HASTA DEĞİL
Bu konuda suçu hastada aramak son derece yanlış. Hasta normal şartlar altında bile, eğer ağrı ateş gibi gözlenebilir bir şikayeti yoksa ilaç kullanmaktan kaçınır; kaldı ki kolesterol ilaçları hakkında her yerde birçok yorum yapıldı. Asıl hata; böylesine teknik bir tartışmanın bilimsel kurullar yerine kamu önünde yapılması ve karar verici olarak da konuyla hiç ilgisi olmayan hastaların seçilmesi. Sonuç olarak; kalp krizi geçirenlerin kolesterol kontrolü mutlaka yaptırılmalı. Ayrıca gerek görülürse ilaç kullanılmalıdır ve bunun karar vericisi ve yöneticisi doktordur.

KAS YORGUNLUĞU KRAMP YAPAR
Spor yaparken baldırıma kramp giriyor. Bu durum neden kaynaklanıyor? G.A./Adana
Kaslara giren krampın ya da başka deyişle kas spazmının gerçek sebebi bilinmez. Genellikle baldır ya da uyluktaki kas gruplarının aniden sertleşip kasılması ile ortaya çıkar. Bazen ayak, parmak kasları da benzer akıbete uğrayabilir. Kas yorgunluğu, kötü şartlar, sıvı veya tuz kaybı, antrenmansızlık gibi nedenler krampa neden olur. Kramp çok ağrılı olabilir ama genellikle çok ciddi değildir ve kendiliğinden iyileşir. Kramp anında yapılan aktivite kesilip gerilen kas aksi yöne doğru nazikçe esnetilmelidir. Eğer kas gergin ise sıcak uygulama, ağrılı ve hassas ise soğuk uygulama iyi gelir.

HAMİLEYKEN TAZE PEYNİR YEMEYİN
Beş aylık hamileyim. Gebelerin taze peynir yemesi sakıncalıymış; doğru mu? E.Ö./Muğla
Taze ya da yumuşak peynir; pastörize sütten yapılanlar ve yapılmayanlar diye ikiye ayrılır. Pastörize sütten yapılan peynirlerde bir sorun olmaz. Ancak pastörize edilmiş sütten yapılmış olsalar bile bazı küflü peynirler özellikle brie, chamamber, gorgonzola gibi ithal olanlar; Listerya denilen bir mikrobu barındırabilir. Bu mikroba hassas olan gebeler hastalığa yakalanırsa tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar, erken doğumlar olabilir. Pastörize olmayan peynirler ise Listerya'ya ek olarak Malta humması yapan Brusella mikrobunu da barındırabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA