Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sigaranın zararları abartılmıyor

"O kadar anti propaganda yapılıyor ki; sigaranın zararları abartılıyor mu diye düşünmeye başladım? Sizin bu konudaki fikriniz nedir?" D.S./Adana
Sigara kadar sessiz, sinsi ve çok yönlü bir sağlık zararlısı var mı? Bu sorunun yanıtı çok kısa ve kesindir: Hayır! Akciğer kanserinden kalp hastalığına, bronşitten beyin damarlarında tıkanıklığa, mide ülserinden bunamaya kadar pek çok sorunun arkasında sigarayı bulursunuz. O, hiç çaktırmadan belleğinizi zayıflatır, cinselliğinizi azaltır. Kalbinizi güçsüzleştirip akciğerlerinizin kapasitesini son noktalarına ulaştırır. Kalbinizdeki çarpıntının, bitmeyen öksürüğün veya göğüs ağrınızın da nedeni odur!

SUÇLUSUNUZ!
Sigaranın sağlığa zararları sadece onu içenlerle sınırlı değil. Havaya üflediğiniz sigara, puro ya da piponun dumanı; arkadaşlarınıza, karınıza, kocanıza, çocuklarınıza da hastalık saçıyor. Sağlıklı havanın dolduracağı ciğerlere, bu zehirli dumanı siz taşıyorsunuz.

BAĞIRSAK KANSERİ GENETİK Mİ?

"Baba tarafımda bağırsak kanseri sık görülüyor, bende de ortaya çıkabilir mi?" K.A./Ankara
Kalın bağırsak kanseri genellikle poliplerle başlar. Polip, bağırsağın iç tarafında oluşan yüzeyden kabarık oluşumlardır. En sık görülenleri adenomatöz ve hiperplastik tipleridir. Çoğu polip sorun çıkarmaz ve kansere dönüşmeden iyi huylu olarak kalır. Fakat bazılarının kanserleşme eğilimi vardır ve onların çıkarılması muhtemel kanser oluşumunu da engeller. Bağırsak kanseri çoğunlukla belirti vermediğinden; yapılması gereken, düzenli görüntüleme ile takiptir. Genç yaşta bağırsak kanseri olan birinci derece bir akraba varsa, kontroller onun hastalandığı yaştan beş yıl öncesinden başlatılmalıdır.

KARANLIKTAN KORKAN ÇOCUKLAR
"4 yaşındaki kızım gece ışıksız yatamıyor. Karanlık fobisi olabilir mi?" A.E./Malatya
Eğer çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa ya da dolapta ona zarar verecek bir şeylerin saklandığını söyleyip uyumuyorsa; çok endişe etmenize gerek yok. Bu onda niktofobi denilen karanlık korkusu olduğu anlamına gelmez. Çoğu çocukta böyle gelişimsel tepkiler ve uyumsuzluklar görülür ve kendiliğinden düzelir. Fobi ise yoğun korku ile birlikte giden ve yaşamı altüst edebilen tepkisel bir durumdur. Altında hiçbir mantıksal sebep ya da açıklama yoktur. Kişi korkusunun geçersizliğini bilir fakat panik duygusunu kontrol edemez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA