Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İç sıkıntısı tedavi gerektirebilir

"18 yaşında bir genç kızım. İçimde sürekli bir sıkıntı var, boğuluyorum ve bunu bir türlü gideremiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?" K.L./Ankara
Her insan zaman zaman kendini sıkıntılı, üzüntülü ve hüzünlü hissedebilir. Sıkıntılı hissetmek yaşam mücadelesinde, bir kayıpta ya da statümüzdeki önemli değişikliklerde ortaya çıkan doğal bir reaksiyondur.

HEKİME DANIŞIN
Burada önemli olan; bunaltı ve sıkıntı hissinin uzayarak devam etmesi ve yaşamdan zevk almanın ortadan kalkmasıdır ki bu duruma depresyon denilir. Depresyon eğer iki haftadan uzun sürerse tedaviye yönelmekte fayda vardır. Kendi kendinize uyguladığınız sıkıntınızı dağıtacak yöntemler de bir bakıma davranışçı tedavi sayılabilir ama bazen bir profesyonele başvurmak da gerekebilir. Çünkü kendi haline bırakılıp uzun zamanda düzelen depresif hallerin sonradan tekrarlama riski yüksektir. Bu sebeple vakit kaybetmeden bir hekime danışmanızda fayda var.

İDRAR KAÇIRMAK PSİKOLOJİK OLABİLİR
"24 yaşında bir erkeğim. Ayda bir gece yatağımı ıslatıyorum. Ne yapmalıyım?" A.E./İzmit
Gece yatağını ıslatma dört yaşına kadar çocukların yüzde 30'unu etkilerken, sizin yaşınızda bu oran yüzde 0.5'e iner. Bu kadar uzun süre devam etmesi, altında organik bir sebep arama ihtiyacını doğurur. İyi bir ürolojik değerlendirme ile böbreklerin, idrar torbasının ve idrar kanalının fonksiyonu değerlendirilir ve sistemik bir rahatsızlık var mı diye bakılır. Organik bir sebep bulunamayan rahatsızlıkların temelinde psikolojik sorunlar yatar. Çocukluk dönemindeki rahatsızlığın tedavi yaklaşımları ile yetişkin sorunlarına yaklaşım farklılık gösterir. Depresyon yada psikolojik bozukluk söz konusu ise psikiyatrlar tarafından düzenlenecek tedavi uygulamaya konulur.

HASTANEDE TANSİYON YÜKSEK ÇIKABİLİR
"Bana 'Sizde beyaz önlük tansiyonu var' dediler. Bu ne demek, ne yapmalıyım?" Ü.N./antalya
'Beyaz önlük tansiyonu' ya da 'muayenehane yüksek tansiyonu', beyaz önlük giymiş doktor ya da hemşirenin muayenehane ya da hastanede hastanın tansiyonunu ölçtüklerinde, başka zamanlar normal olan değerlerin yüksek çıkmasıdır. Bu daha çok doktor ya da hastanelere karşı duyulan endişeye bağlı olmakla birlikte bir anlamda yüksek tansiyona eğilimin habercisi de olabilir. Takibinde fayda vardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA