Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yüksek kolesterole yumurta

"Bir öyle denildi bir böyle; yüksek kolesterolü olanlar yumurta yemesinler mi?" T.K./Marmaris
kaynağıdır, ucuzdur, kolay bulunur ve kaliteli protein içerir. O nedenle özellikle büyümekte olan çocuklar ve değerli proteine ihtiyacı olan herkes için akıldan çıkarılmaması gereken bir besindir. Buna karşılık yüksek kolesterol nedeni ile diyetine dikkat eden ya da tedavi gören birisinin günde 200 mg'dan daha fazla kolesterol almaması önerilir. Bu miktar da yaklaşık bir yumurta sarısının içinde bulunan miktardır. O nedenle bu kişilerin haftada iki yumurta sarısından fazla yememeleri önerilir. İşin güzel yanı; yumurtada istediklerimizle istemediklerimizin iç içe ama ayrı bulunmalarıdır. Bize faydası olacak ve besleyici değeri yüksek protein sadece yumurtanın beyazında, istemediğimiz kolesterol ise sadece yumurtanın sarısında bulunur. Yani sarıyı ayırdığımız sürece yumurta beyazındaki proteini istediğimiz miktarda tüketmekte sakınca yoktur.

AKUPUNKTUR İLE BEL TEDAVİSİ

"Belimin ağrısı için akupunktur yaptırmayı düşünüyorum, zararı var mı?" M.L./Muğla
Akupunkturda, vücudun belirli noktalarına iğneler batırılmak sureti ile ağrı tedavisi yapılır. Fakat tek uğraştığı alan ağrı değildir. Doğurganlığı artırmaktan sigara bırakmaya kadar değişik alanlarda da faydası vardır. Antik düşünceye göre vücutta bulunan enerji kanallarındaki 'chi' denilen enerji akışını rahatlatmak akupunktur ile mümkün olur, bu da hastalıkları tedavi eder. Bilim adamları ise iğnelerin endorfin salgısını uyardığını ve bunun da ağrı tedavisinde etkili olduğunu söylemekteler. Akupunktur, klasik tedavinin yanında destek olarak kullanılabilir.

KOKU YOKSA TAT DA YOK!
"Alerji nedeni ile tat alamadığımdan bir şey yiyemiyorum. Kilo verdim. Neden?" S.Ç./Ank.
Koku ile tat arasındaki ilişki çok kuvvetlidir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi; koku ve tat sinyallerini taşıyan sinirler ortak dallar içerirler. Dolayısı ile birisinden gelen bozuk sinyaller diğerini de bozar. İkincisi ise; kokunun bize çok şeyler hatırlatıyor olmasıdır. Her ne kadar insan iyi koku alamaz diye bilinse de aslında milyonlarca farklı kokuyu ayırabilir ve birçoğu da değişik anılarla bağlantılıdır. Anılar ise tadı kuvvetlendirir ve yeme isteğini artırır. Dolayısıyla koku olmadan tat ve iştah eksik olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA