Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Şehir, insan, Maruflu

Şehirleri yücelten insandır. İnsanları da etkileyen şehirler. İnsanlar, şehirleri şekillendirir, ona anlam katar. Ama şehirler de, insanları şekillendirir, hayatlara anlam katar. Şehir, insanın doğaya giydirdiği dev bir güzellik.
İnsanlar, kendilerinden yansıyan bu güzelliği severler. Aşık olurlar. Kendi suretlerine bakar gibi şefkatle bakarlar, insanlar şehirlere, şehirlerine. Her şehrin, insana, insanlığa ait özel bir ezgisi, hafızası, ritmi, tılsımı, kokusu, sesi, sözü vardır.
Şehirler kucaklanırken, her geniş caddede bir gizem, binaların gölgesi altında bir anlam, tarihinin bizden çok önce yaşanmış büyülü derinliklerinde, masallaşmış değerler vardır.
Görünmez Kentler'in büyük yazarı Calvino'nun satırlarıyla; "Şehirlerle ilişkimiz, rüyalarla olduğu gibidir: hayal edilebilen her şey, aynı zamanda düşlenebilir."
İnsan ve şehir iç içe geçer. Bütünlenir, birbirini sarıp sarmalar.
Şehirler insanın tutkunudur, insan ise hep şehre aşık olandır.
Bu nedenle, her insan özünde yaşadığı şehrinin asla ayrılamaz parçasıyken, bazı insanlar da, şehirlerinin 'simgesi' olur, bunun hakkını verir, hayat ona bu şansı tanır. Bu güzellikle buluşur. İzmirli Sancar Maruflu da, işte böyle bir isimdir.
İzmir'in aşığı, İzmir sevdalısı Sancar Maruflu.
Geçtiğimiz perşembe akşamı, İzmir'de Konak Belediyesi'nin düzenlediği anlamlı 'Ustaya Saygı' gününde, koca bir salondan dışarıya taşan İzmirliler, bu güzel adama vefalarını göstererek, onu kucakladılar. Bir şehrin simgelerinden biri haline gelmek, aslında ne çok zordur bir insan için. Emek ister, yürek ister, aşk ister, çok çalışmak ister; kendinin dışında başkalarının acılarına, dertlerine, duyarlılıklarına yakından bakmak ister. Kocaman bir sevgi ister en önemlisi. İşte Sancar Maruflu, bunu başarmış bir isim İzmir'de.
"Sancar Maruflu kimdir?" sorusunu da yanıtlayalım özetle, tanımayanlar için.
Maruflu, uzun yıllardır, İzmir'de vefanın, güzellikleri çoğaltan simgesidir.
Maruflu, İzmir Kent Kültürü'nün yaygınlaşması için çaba gösteren gerçek bir kent aydınıdır.
Maruflu, Abdi İpekçi ekolünde başladığı gazetecilik serüveni sonrasında, çok uzun yıllarını geçirdiği 'halkla ilişkiler alanında', adı Betül Mardin, Alaaddin Asna, Cevdet Güresin gibi örneklerle birlikte anılan, 'duayen' isimlerdendir bir yanıyla. Maruflu'nun hikayesi, yazarlık, televizyonculuk da içeren meslek yaşamıyla; genç insanlara sunulabilecek, 'değerli olmak' ile 'başarılı olmak' fiillerinin, günümüzde artık unutulan bütünlüklü kişilik örneklerdendir. İzmir Karşıyaka doğumlu Sancar Maruflu'yu, İzmir'in simgesi haline getiren güzelliklerden biri yıllardır hiç aksatmadan İzmirliler ile paylaştığı 'vefa' organizasyonlarıdır örneğin. Şimdi sonsuzlukta dinlenen, İzmir için değer üretmiş, aklınıza gelen, gelebilen kim varsa; bilin ki her ölüm yıldönümünde onları eserleriyle anarak, kent hafızasına bir dipnot düşürür Sancar Maruflu.
Bir bakarsınız gazeteci Özdemir Hazar'ı anar; bir bakarsınız Şair Fuat Edip Baksı'yı.
Avni Anıl'ı hatırlatır size, sonra Yusuf Nalkesen'i. Bir bakmışsınız Atilla İlhan'ı getirmiştir şiirleriyle, bir ölüm yıldönümünde yanıbaşınıza ya da Metin And'ı. Behçet Uz'dan Ahmet Piriştina'ya uzanan İzmir'e hizmet etmiş tüm güzel insanların dokunaklı takipçisidir Maruflu. Aytaç Sefiloğlu'nu da, Ersin Faralyalı'yı da sevgiyle, hiç unutturmaz size Maruflu.
Kolay değil; İzmir'de iz bırakmış, sevgi ve eser katmış, tam 120 insan için, hem de yılın farklı günlerinde nitelikli 'anma törenleri' düzenlemek. Onların yaşam öykülerini, eserlerini, hizmetlerine, kentin belleğinden günümüze taşımak. Bu törenleri usanmadan herkese duyurmak. Bu organizasyonları 'hayatının anlamı' haline getirmek. Bu yanıyla bile koca bir çınardır Sancar Maruflu. Hayatın güzel ustası.
İzmir için minnacık bir çivi çakmış herkes, baş tacıdır Maruflu'nun. Aynı zamanda bir "sivil toplum kızılderisidir" Sancar ağabeyimiz. Birçok kuruma gönüllü öncülük, başkanlık yapar. Çünkü insanlar için, sessiz sedasız koşmayı, dayanışmayı, yardım etmeyi sever. Neredeyse 50 yıl önce yardımsever İzmirliler tarafından kurulan İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği'ne yıllardır başkanlık yapan Sancar Maruflu'dur örneğin. O dernek aracılığıyla, insanları harekete geçirip, çok sayıda aileye sessiz sedasız yardım edilmesini sağlar Maruflu. Böyle benzeri 17 dernekte ya başkanlık yapar ya da öncülük, ağabeylik rolünü üstlenir.
"Sancar Maruflu; sevimli haliyle; iyilik, güzellik, şefkat simgesi, yoksulların dostu kalbiyle; unutulmaz büyük vefasıyla; İzmir'in tonton Robin Hood'udu" diye yazmıştım bir başka yazıda. İyilikleri, güzellikleri çoğaltan bu tonton adamı, çok sever İzmirliler. Bence her şehrin, bir Sancar Maruflu'ya ihtiyacı var. İzmir aşkıyla tutuşan yüreğine, İzmir alkışlarıyla dokunuyoruz Sancar Maruflu'nun. Bu arada İzmir'de Konak Belediyesi, 'Ustaya Saygı' başlığı altında, çok anlamlı, alkışlanacak, örnek alınacak organizasyonlar gerçekleştiriyor.
"Sancar Maruflu İzmir'de büyük bir sevgi anıtının mimarı oldu" diyen Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan; dokunaklı, saygın, kalıcı, çok güzel bir iş yapıyor, "Ustaya Saygı" organizasyonları ile. Yürekten kutluyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA