Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Olumlu etkileyecek

Daha önce İzmir'in EXPO 2020 ile İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığının birbirini nasıl etkileyebileceği üzerine bir yazı kaleme almıştım. Aynı konuyu yeniden irdeleyelim.
Çünkü İstanbul ile birlikte olimpiyatları düzenlemeye aday olan kentlerden Roma yarıştan çekildi. Biz de yazımızda, Roma'nın İtalya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çekilebileceğini vurgulamıştık. İtalya Başbakanı Mario Monti, konuya olumsuz yaklaşınca, günlerdir İtalya'da Roma'nın aday olamayacağı yönündeki beklenti de boşa çıkmadı.
Başbakan Monti, ekonomik nedenlerden dolayı güven mektubunu onaylamadı, Roma çekildi.

ELİMİZ GÜÇLENDİ
Şurası bir gerçek ki İstanbul'un en güçlü rakibi olarak görülen Roma'nın olimpiyat yarışından çekilmesi, İstanbul'un elini çok güçlendirdi.
Bu nedenle artık İzmir'in EXPO adaylık sürecinde de, konuya mutlaka bütünlüklü, İstanbul ile birlikte bakmakta yarar var. Yani her iki kentin, birbirini nasıl etkileyebileceği sorusuna verilecek yanıt, bir bütün halinde değerlendirilmeli. Elbette bardağı dolu tarafından görmeliyiz.
Çünkü gerçek kazanım, iki adaylığın da birbirini desteklemesiyle mümkün.
İzmir'in EXPO adaylığı ile İstanbul'un Olimpiyat adaylığının, uluslararası platformda karşı karşıya getirilerek "istek dışı bir pazarlık aracı olmaması"nı sağlamak gerekiyor. Belki de bu nedenle, önümüzdeki süreçte iki kentin lobi faaliyetlerinin temelinde, ortak bir söylem kurgulamak ihtiyacı da doğacaktır. İzmir cephesinden bakıldığında, hükümetin bu yönde geliştireceği somut stratejiye katkı vermek lazım. Yani İzmir'in EXPO adaylığıyla ilgili, gelecekte hayal kırıklığına uğramasını istemiyorsak, gerçekçi adımlar oluşturmalıyız.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2020 için resmi aday kentlerin; İstanbul ile birlikte Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Katar'ın başkenti Doha, İspanya'nın başkenti Madrid, Japonya'nın başkenti Tokyo olduğunu açıklamıştı. Bu kentlerden Tokyo ve Madrid, daha önce 2016 Olimpiyatları'na ev sahibi adayı olmuş, ama finalde Brezilya'nın Rio kentine karşı kaybetmişlerdi. Uluslararası çevrelerde ve İtalyan basınında da, Roma'nın çekilmesinin ardından yapılan yorumlarda, Türkiye'den İstanbul'un adaylığının, ABD ve Almanya tarafından destek göreceği ve İstanbul'un şansının artacağı vurgulanıyor. Yani olimpiyat rüyasını kurabilecek kent İstanbul, dünya kamuoyu için de şu an en güçlü aday olarak öne çıkıyor.

İKİSİ DE AYNI ANDA
Olimpiyatların 2020 ev sahibi, 7 Eylül 2013 tarihinde Arjantin'in Buenos Aires kentinde belirlenecek.
İzmir'in EXPO 2020'yi düzenleyip düzenleyemeyeceği ise aynı yılın Aralık ayında belli olacak. 2020 Olimpiyatları'nı İstanbul ile kazanmış bir Türkiye'nin, İzmir EXPO için oy istediğinde de, şansı çok büyük olacaktır. Çünkü EXPO ile Olimpiyatlar'ın, aynı yıl yaz aylarında Türkiye'de, İstanbul ve İzmir'de düzenlenecek olması, evrensel anlamda cazibe yaratır. İzmir'in bu bakış ile İstanbul'un sürecini çok iyi takip etmesi, somut iş birliği alanları yaratması, özellikle hükümetin politikasına "konuya birlikte yaklaşım çizgisinde" katkı vermesi önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA