Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Berlin Fuarı izlenimleri

Dünyanın en önemli turizm borsası sayılan ITB Berlin Fuarı'nı izliyorum. Turizmde Türkiye'nin en büyük pazarı konumundaki Almanya'da düzenlenen fuar, renkli görüntülere tanıklık yapıyor. ITB Berlin'i geçmiş yıllarda da izledim. Türkiye bu yıl ITB Berlin'de, çok etkin ve gerçekten başarıyla temsil ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ITB Berlin'de adım atmadık nokta bırakmadı, çok iyi bir performans ile Türk turizmi adına önemli bir görüşme trafiği sürdürdü. Günay, üstlendiği misyonun hakkını veriyor. Bu yazıyı da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Bakanlık Müsteşarı Özgür Eraslan, Tanıtım Genel Müdürü Cumhur Taşbaşı, Türkiye Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Berlin Turizm Müşaviri Gözde Şahin ile birlikte düzenlediği basın toplantısı sonrasında kaleme alıyorum.

YABANCI İLGİSİ

Günay'ın Berlin'deki basın toplantısına çok sayıda yabancı basın mensubu da katıldı. Ertuğrul Günay, Türk turizminin nasıl büyük bir gelişim ve değişim içinde olduğunu vurguladı.
Türkiye gerçekten de çevreye uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikalarla, kültür ve turizm alanında Günay'ın görevde bulunduğu yıllarda gözle görülür, çok önemli bir aşama kaydetti. Uzun vadeli bir bakış açısı, oluşturulan ciddi stratejiyle Türk turizminin dünya pazarından aldığı pay arttı, sektörde dünyanın ilk on ülkesi arasına girdik.
Bu yıl yeni bir adım daha atıldı. Türkiye, dünya turizminin en önemli tur operatörlerinden olan TUİ ile yeni bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile Asya pazarlarından turist getirmeyi içeren Türkiye'ye yönelik ortak operasyonlar düzenlenecek. İlk hedef TUİ ile birlikte Çin Halk Cumhuriyeti'nden turist getirmek olacak.
Ertuğrul Günay, Türkiye turizminin 2011 yılını dünya ortalamalarının üzerinde büyüme oranıyla tamamladığını hatırlattı, ülkemize 31.5 milyon turist geldiğini, 23 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini belirtti.
Beklentiler Türk turizminin 2012 yılında da aynı ivmeyle yükseliş içinde olduğunu gösteriyor. Bakan Günay Türkiye'nin kültür ve şehir turizmi açısından da büyük bir zenginliğe sahip olduğuna dikkat çekerken, Dünya Kültür Mirası listesinde 10 kültür alanımızın mevcut olduğunu söyledi. 26 kültür varlığımız ise dünya kültür mirası listesine girmeye aday durumda. Günay, geçici listede yer alan Efes Antik Kenti'nin de yakın zamanda Dünya Mirası Listesi'ne gireceği inancını dile getirdi.
Ertuğrul Günay, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da dikkat çekti. Günay, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde ilk olma özelliği taşıyacak olan EXPO 2020'nin kazanılması için çalışmaların yoğun sürdürüldüğünü belirtti. EXPO'nun ülkeler ve kültürlerarası eşsiz bir köprü niteliğini taşıyan İzmir'de gerçekleştirilmesinin, dünya için çok anlamlı olacağına dikkat çekti.
İzmir bu yıl ITB Berlin'de çok etkin temsil ediliyor. Çok sayıda İzmirli ve Egeli'nin katıldığı fuarda Türkiye standının ana destinasyonu İzmir.
İzmir, ITB boyunca standlarda kentin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtımını gerçekleştiriyor. Ayrıca profesyonel ziyaretçiler EXPO 2020 adaylık süreciyle ilgili de bilgilendiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu noktada övgüye değer çok önemli bir işlev üstlenmiş durumda. İzmir'in en önemli simgelerinden biri olan Celsus Kütüphanesi'nin dev boyuttaki replikası, stant ziyaretçilerinin çok ilgisini çekiyor. Belki de bu replika ITB Berlin sonrasında İzmir'in belli bir noktasında değerlendirilebilir.
ITB Berlin'e üçüncü kez gelişim. İlk kez İzmir'i bu kadar öne çıkan bir noktada gördüm. Bu da mutluluk verici. Bu yıl 46'ncı kez kapılarını açan dünyanın en önemli organizasyonları arasında olan ITB Berlin Turizm Fuarı, 'Arap Baharı' dolayısıyla Mısır ve Tunus'un, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle de Yunanistan'ın yarışta geri kalması sonucu, sektörün en büyükleri Türkiye ile İspanya arasındaki rekabetle geçiyor izlenimi bırakıyor.

7 BİN GAZETECİ

Tam 188 ülkeden, tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere 11 bin 163 firma, kuruluş, bakanlık, yerel yönetim ve turizm örgütü fuara katılıyor.
Yıllardır "İzmir fuarlar kenti olmalıdır" der dururuz. Almanya'nın Başkenti Berlin'deki Messe adı verilen fuar alanına her gelişimde bu sözleri hatırlıyorum ve fuarcılık anlayışımız üzerine düşünüyorum.
Çünkü Berlin'deki fuar alanı toplamı 160 bin metrekare olan tam 26 salondan oluşuyor. Fuar alanının büyüklüğü nedeniyle, salonlar arasında ücretsiz dolmuş seferleri yapılıyor.
İspanya, Yunanistan, İtalya, Mısır gibi Akdeniz çanağında iddialı ülkelerin en az 2'şer bin metrekarelik stantlar kurduğu fuarda, Türkiye bu yıl 3 bin 79 metrekarelik alan kiralamış durumda. Fuarı her yıl ortalama 50 ile 70 arasında ülkenin, turizm bakanı ziyaret ediyor. İlk üç günü yalnızca turizm profesyonellerine, son iki günü de tatilcilere açık olan fuarı 110 bini turizm profesyoneli olmak üzere yaklaşık 170 bin kişi gezecek.
Fuara gazeteciler de büyük ilgi gösteriyor. Bu yıl 100'e yakın ülkeden 7 bin civarında gazeteci fuarı izlemek üzere Berlin'de.
Yarın Berlin notlarına devam edeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA