Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Nasıl olunuyor?

'Yaratıcı kent' kavramı üzerine, iki ay içinde üç yazı kaleme aldım. 'Yaratıcı kent' ile 'İzmir'i bütünleştirerek yazdığım bu yazılar, farklı kesimlerden, sevgili okurların dikkatini çekti. Sevgili okurlardan gelen mailler, daha çok 'İzmir'in UNESCO'nun 'yaratıcı kentler ağına' girmesi açılımını destekleyen, olumlu katkılar düzeyinde. Bu karşılıklı fikir alışverişini içeren, geliştirici tutumla birlikte, haklı bir okur sorusu var; "Nasıl 'yaratıcı kent' olunuyor?" diye.
Sevgili okurumuz haklı. Çünkü daha önce yazdığımız yazılarda, bu pratik sürece hiç değinmedik.

***
Konuyu özetleyelim. "Yaratıcı Şehirler Ağı" 2004 yılında UNESCO tarafından kuruldu. Bu ağ, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin 'sosyal, ekonomik, kültürel' kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
Bu ağa katılan şehirler, 'yerel yaratıcılık' verimliliklerini artırma arzusunda. Bu ağa 'dahil olma' durumu, yedi farklı dal üzerinden gerçekleşiyor; bunlar: "El ve halk sanatları, tasarım, sinema, gastronomi, edebiyat, müzik ve görsel sanatlar."
Yaratıcı Şehirler Ağı projesi, bir anlamda UNESCO'nun da kendini yenileme projesi olarak nitelendiriliyor.
Şu anda bu ağa, yedi alanda katılmış çok sayıda şehir var. Bu ünvanlar, o şehirler için kalıcı oluyor. Örneğin bu yedi daldan bu yazıda 'tasarım'ı ele alalım. Şu anda 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılıp da, 'tasarım şehri' ünvanına layık görülen şehirler şunlar:
***
Buenos Aires Arjantin (2005), Berlin Almanya (2005), Montreal Kanada (2006), Nagoya Japonya (2008), Kobe Japonya (2008), Schenzhen Çin (2008), Şangay Çin (2010), Seul Güney Kore (2010), Saint-Etienne Fransa (2010), Graz Avusturya (2011).
Gelelim sevgili okurumuzun sorusuna. Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olabilmek için, gerekçelerini de oluşturarak, UNESCO'ya resmi başvuru yapmak gerekiyor. UNESCO önce bu başvuruyu kabul ediyor, ardından şehirde inceleme gerçekleştirerek, istenilen ünvanı hak eden şehre veriyor.
Örneğin Antakya Belediyesi'nin başvurusuyla, şehir 2011 Aralık ayında 'gastronomi' dalında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na aday oldu. Sanıyoruz bu yıl içinde başvuru sonuçlanır.
Antakya'nın 'gastronomi' başlıklı başvurusu zaten çok uygun. İzmir, önümüzdeki süreçte 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na ne kadar ilgi gösterir bilmiyoruz. Bakalım hep birlikte göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA