Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İçinden nehir geçen bir şehir Austin

Amerika'da olduğumuz sürede, Houston dışında Teksas'ın başşehri Austin'i de, bir günlüğüne ziyaret etme imkanı bulduk

Austin, çok sempatik, içinden nehir geçen bir şehir.
İklimi nemli, kış mevsiminin senede en çok iki üç ay uğradığı bir şehir.
Aynı Antalya gibi. Yağmuru bol, ama kışın da mevsim sıcaklıkları ortalamanın çok üzerinde. Zaten doğru bir tercihle, Antalya ile kardeş şehir olmuş. Yazın özellikle iki ay, temmuz ve ağustos aylarında, klimasız ortamda yaşamanın çok zor olduğunu söylüyorlar.
700 bin civarında nüfusa sahip şehir, bir zamanlar Amerikan Başkanı olmadan önce, George W. Bush'un valiliğini yaptığı Teksas Eyaleti'nin başşehri.
Ama aynı Austin, Teksas'ın 4. büyük şehri konumunda. ABD'nin ise 17. büyük şehri.
Çok farklı kültürlere ev sahipliği yapıyor. Teksas'a gelen göçmenlerin, yerleşmek için özellikle tercih ettikleri, farklı fırsatları harmanlayan, kişi başına gelirin yüksek olduğu, çok zengin bir şehir Austin. Bir de ilginçtir, dünyanın hafızasına, 'canlı müziğin' başkenti olarak yerleşmiş. Doğrusu bir günlük ziyarette, biz o yönünü izleyemedik, ama Austin'de 'canlı müzik' yapan yüzlerce işletme bulunuyormuş.
Ayrıca ABD'nin en dikkat çekici müzik festivallerine ev sahipliğini yapan şehir, Teksas açısından, idari merkez olma özelliğini de taşıyor.

YAŞAM KALİTESİ YÜKSEK ŞEHİR

Austin butik bir şehir olmasına rağmen, özellikle ileri teknoloji alanında öne çıkan yerleşimlerden biri. Yaşam kalitesi yüksek olduğu için, dünyanın en büyük 500 şirketinden çoğunun, şehirde temsilcilikleri bulunuyor. Facebook'un bile temsilciliği var örneğin.
Austin'de ilk ziyaret ettiğimiz nokta, RAINDROP Vakfı'na ait Türk Evi. Şehrin güzel bir noktasında. Sempatik bir bina. İçinde toplantı salonları, güzel bir kütüphane, kafeterya bulunuyor. RAINDROP Vakfı'nın Austin temsilciliği, Türk Evi'nin sıcak yöneticileri, Türkler'e özgü ev sahipliğinin incelikli nezaketiyle, bizi bir sabah kahvaltısında ağırlıyorlar.
Türk Evi, Austin ve çevresindeki Türkler için, çok iyi bir buluşma noktası. Etkin sosyal ve kültürel faaliyetler yürütüyorlar. Sadece Türkler arasında değil, Amerikalılar ve tüm göçmenler ile iyi bir iletişim sürdürüyorlar.
Farklı başlıklarda düzenledikleri toplantılara, konferanslara katılım iyi. İlgi çekiyor.
Austin, tam bir nehir şehri.
Şehrin içinden geçen Lake Nehri, Austin'i kucaklıyor.
Biz de küçük bir bot içinde, güzel bir nehir gezintisi yaptık. İnsanlar, kanolar, su bisikletleri üzerinde eğleniyorlar. Austin, nehrini tüm kollarıyla birlikte, çok etkin kullanıyor. Tüm evlerde ya küçük bir bot ya bir kano ya da bir su bisikleti bulunuyor. Suyun farkında bir şehir.
İzmir'in şehircilik açısından kendisine örnek alabileceği çok sayıda uygulama var. Kentin göbeğinde, Bayraklı benzeri bir bölgede, çok ciddi bir kentsel dönüşüm süreci yaşanmış.
Atıl durumda, terk edilmiş bir alan, belediyenin teşvik politikasıyla, büyük şirketlerin merkezi, residanz tipi konutların şekillendiği şık bir semte dönüşmüş.
ABD'nin 50 eyaleti bulunuyor.
Hepsinin başkentinde ortak bir uygulama var.
Hepsinde Beyaz Saray'ın kopyası, tıpa tıp benzeri, valilik idari kongre binaları var.
Beyaz Saray'dan farkları, boyut olarak küçük olmaları, belki de en çok renkleri.
Austin Kongre Binası da, başkentlerin arasında en güzel, en dikkat çekici olanlarından.
Kahverengiye çalan rengiyle, 1800'lü yıllarda inşa edilen, insana kendisini Beyaz Saray'da hissettiren bu binayı da gezdik. Bina bir yandan hizmet verirken, diğer yandan halkın ve turistlerin gezisine ücretsiz olarak açık. Meclis salonları, milletvekillerinin eski ama şık çalışma odaları, yargı ve karar salonları, dikkat çekici ve güzel. Amerika'nın kuruluşunda kullanılan senato salonu ise artık bir müzeye çevrilmiş. Hala bölge meclisi olarak aktif kullanılan bir binanın, ziyaretçilere açık olması çok güzel bir uygulama.
Müze haline getirilen senato meclis salonunda, bir zamanlar tarihi kararlar alınmış. Müzeleştirilen, senato meclis salonuna girdiğimizi farkediyoruz. Salonun her iki yanında Teksas için önemli siyasetçilerin tabloları asılmış. En dikkat çekici olanı Lorenzo De Zavala'nın tablosu. Bu tarihi kişiliğe Teksas çok önem veriyor. Verdiği önemi, ek olarak kendi ismiyle anılan Devlet Arşivi ve bir kütüphanenin bulunuşundan anlıyorsunuz.
Austin'i çok sevdim. Sakin, insana dinginlik taşıyan, huzurlu, yeşili çok bol, düzenli, güzel bir şehir. Ama kalabalık arayanlara ise çok tavsiye edilemez galiba… Çünkü şehirde kalabalık göremiyorsunuz. Belki de bir günlük ziyaret, bu tabloyu görebilmek için yeterli değil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA