Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Bergama notları

Geçtiğimiz hafta değerli Egeli Sabah ekibiyle, Bergama'yı ve kentin genç, çalışkan Belediye Başkanı, değerli Mehmet Gönenç'i ziyaret ettik.
Bergama, hem önemli, hem de aynı oranda çok özel bir kent. İzmir'in bir ilçesi, ama görkemli tarihi ile ev sahipliği yaptığı binlerce yıllık medeniyetlerin şemsiyesi altında, Bergama'yı 'kent' olarak adlandırmak daha doğru geliyor bana.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Sabah Kahvesi"nin konuğu oldu. Gönenç'in güzel Bergama için, üç yılda başardıklarını, yaptıklarını, sorularımıza verdiği yanıtları; detaylarıyla Egeli Sabah'ta bugün ve yarın okuyacaksınız.
Bergama, beni her zaman derinden etkilemiştir. Hikayeleriyle, tarihsel mirasıyla, sıcak insanlarıyla, Ege'nin evrensel güzelliğidir kent.

İLKLERİYLE VİTRİNDE
Tarihi geçmişi, kültürel birikimi, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin özellikleri, hep ilkleriyle vitrine çıkan Bergama'nın; UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesi yönünde başlatılan çalışmalar; artık sonuç alınması için, etkin bir noktaya ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı değerli Ertuğrul Günay ve ekibi, bu çizgide çok yoğun gayret içinde.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de, benzer ciddi çabayı sürdürüyor. Gönenç, Bakanlık ile ortak çalışmada, üzerine düşen tarihi sorumluluğu, canla başla yerine getiriyor. Bergama tüm bu faaliyetlerinin karşılığını, zaten UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nin ilk aşaması olan, geçici adaylığa kabul edilerek aldı. Bergama, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, dört ana kriterle UNESCO'ya önerildi. Bu kriterler; 'Bergama'daki tarihi yapıyı', 'insanlığın yaratıcı dehasının üst düzeyde temsilcisi olmasını', 'insani değer alışverişlerine tanıklık etmesini' ve 'kültür geleneğinin ender bir temsilcisi olmasını' kapsıyor. İşte bu kriterlerle, Bergama UNESCO Dünya Miras Listesi'nin geçici adayı oldu. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Bergama Belediyesi'nin ciddi desteği ile adaylık hazırlığı sürüyor. Bakanlık bu yönde detaylı bir çalışma içinde. Bergama Belediyesi de, kendi bünyesinde "UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi" oluşturdu. Belediye, bu birim ile 'alan yönetimi' ve 'UNESCO adaylığı' sürecindeki çalışmaları yürütüyor. Süreç, önümüzdeki yıl sonuçlanacak. Ve eminiz Bergama, resmi olarak UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, bu uğurda, övgüye değer uğraş içinde. Bu ortak çabaların karşılığının alınacağına inanıyoruz.
Böylece güzel Bergamız, hem dünyada daha çok tanınacak, hem de turizmden çok daha büyük, hak ettiği payı alacak. Bergama, bu konuda umutlu. Bergamalılar da coşkulu. Bergama aşığı Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de çok heyecanlı. Bergama'nın Dünya Miras Listesi'ne girmesi, İzmir ve Ege Bölgesi için de büyük bir gurur kaynağı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA