Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Gelinen iyi nokta

Geçen seneydi. Sıcak yaz mevsiminin, sonbahar ile buluştuğu Eylül ayının ikinci günü. Paris'te EXPO'ların organizatörü, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) en etkin adamı, Genel Sekreter Vicente Gonzales Loscertales ile buluşmuştuk. BIE'nin şık merkezindeki görüşmeye, fotoğraf ustası dostum Kutup Dalgakıran da eşlik etmişti. Amacımız 9 Eylül tarihinde yayınlanacak Egeli Sabah'ın ilk sayısında yer vermek üzere "EXPOİzmir" başlıklı, özel bir röportaj yapmaktı. Sevgili Dalgakıran'ın objektife bastığı anlar dahil, iki buçuk saat süren görüşmede, BIE'nin güçlü adamı Loscertales; özetle İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için şansının yüksek olduğunu dile getirmişti. Sıcak dostluk atmosferinde geçen bu görüşmede, Loscertales'in yansıttıkları, İzmir'e gösterdiği çok yakın ilgi, bizi mutlu etmişti. Ama aynı Loscertales, İzmir'in EXPO adaylık süreci konusunda, ciddi 'şansının' yanında kaygılarını da, objektif bakışla dile getirmişti.

OLUMLU ETKİLEYEN GÖRÜŞMELER

Loscertales ile vedalaşırken, hem çok umutluyduk, hem de çoğalan soru işaretlerini paylaşıyorduk. Üç ay sonra Kasım ayında, Paris'te yapılan EXPO sunumlarında; olumlu tüm adımlara rağmen; henüz İnciraltı sorunu çözülemediği, EXPO örgütlenmesi tamamlanmış görüntüsü verilmediği, yolun başında bir tablo çizildiği için; Loscertales'in yüzünde yine aynı kaygılı ifade vardı.
Paris'teki ilk buluşmamızın üzerinden 8 ay, İzmir sunumunun üzerinden 5 ay geçti. İzmir bu sürede, EXPO 2020 adaylığı konusunda, soru işaretlerini giderecek çok ciddi adımlar attı. Yani EXPO 2020'yi düzenleme hakkını kazanmaya, çok yakın duran İzmir, iyi yolda ilerliyor. Loscertales de, bu paylaşım içinde. Önceki gün İstanbul'da, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı; ardından Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı, İzmir heyeti ile birlikte ziyaret eden Loscertales, çok etkilenmiş görünüyordu.

HERKESİN CİDDİ PAYI VAR

Dün meslektaşlarımızla katıldığımız bir kahvaltıda kucaklaştığımız Loscertales'te, haberimizde de okuyacağınız gibi, Türkiye'ye ve İzmir'e karşı gelişen 'tam güveni' hissettik. Buraya gelinmesinde, EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç ve kurul üyelerinin; aynı kurulun üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun; icradan sorumlu EXPO Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ve komite üyelerinin, EXPO Genel Sekreterliği ve tüm EXPO ekibinin ciddi payı var. "EXPO bir iletişim egzersizidir" diyen Loscertales, İzmir medyasının katkısını zaten dolaylı olarak belirtti.
Loscertales, çok nitelikli, çok yönlü, sempatik bir insan; ama aynı zamanda diplomasiden yetişmiş, yıllardır BIE'de görev yapan, uluslararası ilişkilere çok hakim, usta bir isim.

UMUTLARLA UĞURLADIK

Diplomaside 'nezaket' hiç yitirilmez. Olumsuz olan bile 'olumlu' üslup ile söylenir.
Ama olumlu olan da, aynı ustalıkla eşit mesafede takdir edilir. Loscertales, nazik söylemi ile EXPO'ya aday kentler arasında "İzmir'i en güçlü konumda gördüğünü"; çok net, samimi olarak vurguladı. Kanımca Başbakan Erdoğan'ın sıcak tutumu, Loscertales'in üslubunu şekillendiren en temel unsur oldu. 'Okunması gereken' ikinci önemli nokta; Brezilya'nın Sao Paola kentine yapılan göndermedir. Korkulacak sürpriz kent ise Rusya'dan Ekaterinburg.
İzmir, büyük atılım yapacağı, küresel şehirlere eklemlenme fırsatı yakalayabileceği EXPO sürecinde, 'hata yapmadığı' takdirde mutlaka kazanacak. Yine de minnacık rehavet rüzgarına bile kapılmamak gerekli. Çünkü nihai oylamanın yapılacağı 2013 Kasım ayına 1.5 yıl var. Bu sürede yapılacak iş o kadar çok ki. Önemli olan sürecin 'evrensel' düzeyde, tüm boyutlarıyla, hiç ivme yitirmeden, ileriye doğru gitmesi. Bu bakış ile EXPO kesinlikle İzmir'in olacaktır.
Dayanışma örneği verecek kentliler de, zamanı gelince hep birlikte bunun tadını çıkaracaktır. Dün Loscertales'i İzmir'den Paris'e, bu umutla uğurladık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA