Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ALİ GÜLTİKEN

Değişen futbol ve Anadolu

Ligimizde son yıllarda oluşan şampiyonluk yarışlarına baktığımızda 'Üç Büyükler ve Trabzonspor dışındaki bazı Anadolu ekiplerimizin de bu yarışın içinde bulunduğuna şahit oluyoruz. Bunlar futbolumuz açısından olumlu gelişmeler. Aynı zamanda tesadüf sonucu elde edilen başarılar değil... Arkalarında güçlü iradeler ve camialarını doğru yönetebilen liderler olduğunu görüyoruz. Futbolun temelinde yer alan mücadele ve disiplinin, günümüz futbol şartlarına ve sistemlerine uyarlanmasıyla bu takımlarımız önemli mesafeler aldılar. Hem tesisleşme yönünde hem de mali imkanlar açısından olanakları daha da genişledi. Arkalarına alabildikleri taraftar grupları da önemli bir itici güç oldu.
Geçen son iki yılda, Sivasspor doğru yapılanması, düzgün takım organizasyonu ve iyi bir yönetim anlayışıyla (teknik ve idari olarak da söyleyebiliriz) hiç kimsenin hayal bile edemeyeceği noktalara kadar geldi. Biraz geçmiş futbol birikimleri ve tecrübeleri olsaydı şampiyonluğu yakalamaları hiç de sürpriz olmayacaktı.
Bu sezon, aynı yarışın içinde Bursaspor var. Fikstüre baktığımızda şampiyonluk için önemli bir avantajları olduğunu söyleyebiliriz. Bu avantajı kullanmak veya kullanamamak bu saatten sonra artık tamamen Bursaspor yönetimi, teknik kadrosu, futbolcuları ve taraftarının elinde. Bursa, Üç Büyükler ve Trabzon dışında Türkiye'nin en önemli futbol şehri. Önemli bir geçmişleri ve futbol kültürleri var. Ciddi bir taraftar desteğine de sahipler. Yıllardan beri Türk futbol kamuoyunun konuştuğu ve tartıştığı "Anadolu'dan bir şampiyon çıkar mı? sorusunu cevaplayabilecek en yakın takım olarak görünüyorlar.

REKABET, GELİŞİM İÇİN ŞART
Bu iki takımımız üzerinden yaptığımız tartışmalar, bize Türkiye Ligi'nin bundan sonraki geleceği ile ilgili önemli ipuçları veriyor. Ligimizin kalitesini artırabilmemiz için diğer takımlarımızı şampiyonluk yarışının içine mutlaka sokmamız gerekiyor. Yalnızca Üç Büyükler ekseninde devam edecek şampiyonluk mücadelesi süreçleri, futbolumuzun aşama kaydetmesini zorlaştırıyor. Aynı zamanda Avrupa'da daha üst seviyeye çıkıp başarılar elde etmemizin temel şartı olan rekabetin geliştirilmesinin önünde en önemli engel gibi görünüyor.
Bu sebepten, Anadolu takımlarımızın mali, idari ve futbol açısından gelişimleri, doğru yapılanmaları, büyük takımlarımızın gelişimleri açısından da tetikleyici olacaktır. Nitekim bu süreç de başlamış görünüyor. Son yıllarda ligimizde oluşan şampiyonluk yarışının zorluğuna ve büyük takımlarımızın bu süreçte karşılaştıkları sıkıntılara ve baskılara baktığımızda bunu daha net olarak görebiliyoruz. Şampiyonluktaki puan barajının aşağıya düşmüş olması, yaşanan zorluğu ve mücadeleyi daha açık bir şekilde ortaya koyarken, büyük takımlarımızı da gelinen bu noktada kendilerini doğru değerlendirmeyle karşı karşıya bırakıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA