Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kuzey Kıbrıs'ın eğitim güneşi

Pazartesi akşamı, Kıbrıs Lefke Avrupa Üniversitesi'nin (LAÜ) mezuniyet törenine katıldım. Bu akademik yılın başında üniversitenin rektörü ve mütevelli heyeti, atv'de yayınlanan "Eko Pazar" programıyla birlikte eğitim seferberliği başlatmıştı. Anadolu'yu il il gezerek üniversite adayı gençlere bilgi ve birikimleriyle beraber üniversitelerinin sunduğu imkanları tanıtmışlardı.. Bu proje içersinde ben de yer aldım. Öğrencilere 2008ÖSS ve doğru tercih hakkında bilgiler sundum.
Ayrıca bu projeye katılmamın başka bir nedeni daha vardı. Kıbrıs Güney Rum Kesimi, yükseköğretim konusunda Kuzey'deki Türk toplumunun daima gerisinde kaldı. Özellikle son zamanlarda Avrupa Birliği üyesi ülkelere KKTC'de bulunan üniversitelerimizle ilgili hiç de hoş olmayan bilgiler aktarılıyordu. Ben de, Lefke Avrupa Üniversitesi'nin "Anadolu Günleri" programını öğrenince, buna katılmayı ve Kıbrıs üniversitelerimize destek vermeyi amaçladım.
Anadolu Günleri Projesi KKTC ile Türkiye arasında eğitim, kültür köprüsünü kurdu. Yavru vatanımızdaki insanlarımız, Türkiye'mizin bu güzel şehirlerini bir kez daha tanıdılar. Ülkemizin insanları ise, bu proje çerçevesinde Kıbrıs'ın eğitim, kültür ve turizm sektörlerini tanıma fırsatını elde etti. Burada bir başka amacım da KKTC'deki üniversitelerimizin kontenjanlarının doldurulmasıydı. Son günlerde YÖK'ün aldığı doğru kararla ÖSS'de baraj puanlar düşürüldü. Bu da Kıbrıs üniversitelerimizin geçen yıla nazaran daha çok tercih edilecekleri anlamını taşıyor.

Teşekkür plaketi
Üniversitenin sunduğu imkanlar, yurtdışındaki saygın üniversitelerle kurdukları başarılı akreditasyonlar oldukça etkileyici. Ancak benim asıl merak ettiğim, rektör Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu' nun her gittiğimiz ilde bahsettiği "Dünyanın 35 değişik ülkesinden gelen akademisyen ve öğrencilerim büyük bir uyum içersinde yaşamaktadırlar" sözüydü. Kampuse adım attığım ilk andan itibaren öğrenciler ve personel arasındaki samimi ve içten diologlar oldukça dikkatimi çekti. Kampuste sunulan sosyal imkanlar ise beni hayrete düşürdü. Öğrenciler sınav sonrası streslerini atsınlar diye üniversite yönetimi kampuste spor ve sanat alanlarında her türlü imkanı sağlamış.
Tüm bunların yanı sıra üniversitenin yurtdışındaki bağlantıları ve rektör Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu'nun yurtdışında elde ettiği başarılar beni oldukça etkiledi. Lefke Avrupa Üniversitesi dünyanın seçkin üniversitelerinin yer aldığı "Uluslararası Üniversiteler Konseyi'ne" üyeliği bulunan bir dünya üniversitesi. Bu eğitim kurumunu başarılara taşıyan Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu ise "Amerikan Eğitim Konseyi"ne üye değerli bir bilim adamı. Üniversitesinde verilen İngilizce ağırlıklı eğitim sayesinde mezunlarına dünyanın her ülkesinde geniş iş imkanları sunuyor. Kıbrıs'ta bulunduğum günlerde Lefke Avrupa Üniversitesi ile İngiltere'nin Warwick Üniversitesi arasında ortak lisansüstü program açılmasını öngören bir protokol imzalandı. Protokol uyarınca iki üniversite işbirliğinde "Engineering Business Management" mastır programı başlayacak. Ayrıca üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu'ya Warwick Üniversitesi'nin "Şeref Üyeliği ve Ziyaretçi Profesör" ödülü verildi.
Anadolu Günleri Projesi'ndeki katkımdan dolayı Lefke Avrupa Üniversitesi, SABAH gazetesi eğitim yazarı olarak bana bir teşekkür plaketi verdi. Diploma töreni önce bu projenin tanıtım filmi ile başladı. Daha sonra KKTC'nin devlet yöneticileri birer konuşma yaptı. Akabinde mezun olan 489 gence diplomaları verildi. Tören muhteşem Kıbrıs müziği ve folkloru ile sona erdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA