Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Katsayı sorununda sona geliniyor

Bir milyon 500 bin gencin merakla beklediği katsayı sorununda sona yaklaşıldı. YÖK, bu konuyla ilgili çalışmalarına bugün devam edecek, yarın da herhangi bir aksilik olmadığı takdirde, aldığı kararı kamuoyuyla paylaşacak. YÖK'ün itirazını reddeden Danıştay'ın 15 üyesi, geçerli kararında "0.02'lik fark sembolik. Katsayı belirlenirken geçmiş uygulamalar ve yargı kararları dikkate alınsın" dedi. Buna karşın 14 üye ise, farklı alanda bölüme girmek imkânsız olmamalı, fark aşılamayacak kadar açılmamalı görüşünü vurguladı. Hukukun üstünlüğüne inanan bir insan olarak, sonucu saygıyla karşılıyorum. Ancak kesinlikle katılmıyorum.
Burada YÖK'ün de eksiği var. Anladığım kadarıyla, bu konuyu Danıştay üyelerine tam anlatamadı. 15 üye, katsayıları hâlâ eski sınava göre değerlendiriyor. Bence, bu yanlış bir değerlendirme. Çünkü eski sistem 100-300'lük puan sistemine göre düzenlenmişti. Yeni sistem ise, 100-500'lük puan sistemine göre düzenlendi. Yeni sistemde katsayı farkı, eski sistemdeki gibi 50 puan fark olamaz. Zaten, 14 üye de benim gibi düşünerek evet oyu verdi.

Gençler 3'üncü şoku yaşamasın

Ben ve benim gibi eğitim yazarları köşelerimizden YÖK'ü uyardık. Daha sonra YÖK, sınav puanına sabit bir puanın eklenmesi ve alan dışı tercihlerde bu puanın sıfır olmasına ilişkin formülden vazgeçtiklerini ve eski çarpma sistemine devam edeceğini açıkladı. Daha önce de belirttim, YÖK anayasal bir kuruluş. Kuruluş kanununun 45. maddesi doğrultusunda, yükseköğretime giriş sınav sistemindeki katsayı dâhil olmak üzere, her türlü konuda belirleyici olma yetkisine sahip. Bu yetki doğrultusunda alınan kararın iptali, ne yalan söyleyeyim beni şaşırtıyor. Bence, böyle yeni bir sisteme gerek yok. Katsayı farkının 0.15-0.12, ek katsayının da 0.04 olması yeterli olabilecek. Öyle bir karar alınmalı ki, üniversite adayları 3'üncü şoku yaşamamalı. Gençler, yarın YÖK'ün sizi mağdur etmeyecek bir sistemi açıklayacağına inanıyorum.
Bu konuyu bilen bizler, daima yanınızda olacağız ve hakkınızı koruyacağız. Katsayıyla ilgili yapılacak açıklamaların tüm ayrıntılarını SABAH'ta bulacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA