Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

LYS'de ilk hafta sorunsuz geçti

YGS'de yaşananlardan sonra, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sınav kitapçıklarının hazırlanmasına el koydu. Bence de en doğrusunu yaptı. Böylece, ÖSYM de yanlıştan döndü. LYS'de, her adaya ait ayrı bir soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olmadı. Kitapçık ve cevap kâğıdı sınav salonunda dağıtıldı. Böylece adayla ilişkisi orada kuruldu. Kitapçıkların ve cevap kâğıtlarının üzerinde adayla ilgili hiçbir bilgi yer almadı.
Bu defa soru kitapçığı profesyonel eğitimciler tarafından hazırlanmış. Bunu sorulara baktığınızda hemen anlayabiliyorsunuz. Sorular hazırlanırken, adayların morali bozulmasın diye, testlerdeki sorular kolaydan zora doğru sıralanmış. Tabii burada konu bütünlüğüne de dikkat edilmiş. Farklı kitapçıklarda ise, soruların yeri değiştirilirken, cevap seçenekleri ve doğru seçenek sabit kalmış. Seçenekler sıralanırken, ya büyükten küçüğe, ya da küçükten büyüğe göre olmuş. Böylece pedagojik hassasiyetler, farklı kitapçıkların tamamında görüldü. Ayrıca sınavlarda yanlış, tartışmalı ve müfredat dışı soru çıkmadı. Burada doğru bir karar vererek, LYS'ye el koyan ve sınavlarda herhangi bir sorun yaşatmayan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı kutluyorum.
YGS'den sonra art arda yaşananlarda YÖK, ÖSYM'yi kimi zaman savundu, kimi zamansa eleştirdi. Ancak daima sahip çıktı. Ne yazık ki en son yaşanan LYS sorularının çalınabileceği konusunda, iki kardeş kurum karşı karşıya geldi. Bence bundan sonra YÖK, ÖSYM'ye desteğini çekecek. Özellikle, ekimde ek yerleştirmeler bitince, bu kurumlarla ilgili yeni gelişmeler olacak.

Üniversite seçimi
Bilindiği gibi, ülkemizde üniversite sayısı, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Vakıf üniversitelerinin çoğalmasıyla birlikte adayların yükseköğretim programlarına girme şansları da fazlalaşıyor. Ancak aynı zamanda üniversiteler arasında tercih yapmak da güçleşiyor. Şu anda adayların karşısında üç değişik üniversite grubu var. Devlet, vakıf ve Kıbrıs'taki üniversiteler. Bu üç üniversite grubundan, "Acaba hangi üniversiteleri tercih etsem?" diye düşünen adaylar, geçen hafta, Final Eğitim Kurumları'nın üniversiteler fuarını ziyaret etti.
Fuara devlet, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinin 70'i katıldı. Ben de gençlere bir konferans verdim. Üniversite adayları benden daha çok, üniversite mi meslek mi sorusuna yanıt istedi. Kariyerlerini belirleyecek olan gençlere mesleğin daha önemli olduğunu anlatmaya çalıştım. Konferansın sonunda, adayların doğru tercih yapabilmesi için aşağıdaki maddeler öne çıktı.
Akademik ve profesyonel kadro, burslar, kent veya kampus üniversitesi, yabancı dil eğitimi, akademik olanaklar, bölüm değiştirme, çift ana dal, yan dal, uluslararası bağlantılar (Anlaşmalı üniversiteler, çift diploma ve Erasmus), kariyer olanakları (Staj, mezuniyet sonrası iş imkânları), iş dünyası ile bağlantılar), kampus yaşamı. Değerli üniversite adayları, doğru tercih yapabilmeniz için, bu başlıkları çok iyi araştırın. Sakın kazanayım da, ne olursa olsun diye düşünmeyin. Sonra çok üzülürsünüz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA