Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

28 Şubat'ın bir izi daha siliniyor

28 Şubat sürecinde pedagojik gerekçelerle değil, ideolojik nedenlerle uygulamaya sokulan katsayı adaletsizliği gideriliyor. Yıllardır tartışma konusu olan katsayı sorunu için yasa değiştirilerek, Danıştay'dan gelebilecek engel ortadan kaldırılacak. 13 yıldır sürdürülen bu uygulama, ülkemizde mesleki eğitime büyük darbe vurdu. Mesleki eğitimdeki okullaşma oranı iyice azaldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaptığı açıklamada katsayı sorununu kökten çözecek kararı aldıklarını duyurdu. Özcan'ın açıklamasına göre, 2012'den itibaren bütün meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz, üniversiteye giriş sınavlarında diğer liselerle aynı şartlarda yarışacak.
Katsayı konusunda meslek liselilere yapılan bu haksız uygulamaya hiçbir zaman katılmadım. Bu görüşümü, 17 Ağustos 1999'dan itibaren gazetem SABAH'ta, birçok defa dile getirdim.
Bu alınan kararla, ne kadar doğru ve haklı düşündüğüm bir kez daha ortaya çıktı. YÖK'ün kararını olumlu buluyorum. Okul türü ne olursa olsun, bir gencin üniversiteye girme hakkının önüne engel koymak yanlış.
Katsayı uygulaması sanayimizi de baltaladı. 13 yıl önce iş dünyamız, bu sistemin vereceği zararları hesaplayamadı. Umarım bu karar, gençlerimizi mesleki eğitime yönlendirir.
Böylece, kalifiye eleman yetişmesinde önemli bir adım atılır. Farklı katsayı uygulaması nedeniyle yalnızca öğrencilerimiz değil, üniversitelerimiz ve iş dünyamız da zarar gördü.

Katsayı mevzuattan silinecek

YÖK Genel Kurulu, okul türüne bakılmaksızın katsayıyı kaldıracak. Böylece YÖK, bu güne kadar olan, eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiş olacak. Binlerce meslek liselinin mağdur edildiği böyle bir süreci düzeltecekleri için, emeği geçecek herkesi kutluyorum. 2012'den itibaren katsayıda okul türüne göre ayrımcılık yapılmayacak.
Meslek liselilerin önünü kesmeye yönelik katsayı uygulaması 1999'da uygulamaya konuldu. 1998'de ilköğretim 8'inci sınıf öğrencilerinin, ortaöğretime geçiş tercihlerinde, yüzde 43'ü meslek liselerini tercih etmişti. Ne yazık ki bu rakam, yasakçı zihniyetten dolayı yüzde 28'e kadar geriledi. YÖK'ün doğru kararıyla birlikte, mesleki eğitim oranının Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüzde 60'lara çıkartılması hedefleniyor.
Gençlere artık üniversite kapıları engelsiz açılacak. Bu gelişme, ülke potansiyelini meslek eğitimine yönlendirmek için iyi bir fırsat olacak.
Yıllardır tartışma konusu olan katsayı sorunu için yasa değiştirilecek. Danıştay'dan gelebilecek engel ortadan kalkacak. 2547 sayılı YÖK kanununun ilgili 45. maddesinde değişikliğe gidilerek katsayının ismi de mevzuattan silinecek. Demokratik olmayan bu uygulanmanın kaldırılması için girşimde bulunan YÖK'ü destekliyorum. Yasa tasarısı TBMM gündemine geldiği zaman, tüm siyasi partilerimizin tam bir mutabakat içinde, gençlerimizin beklentileri doğrultusunda hareket edeceğine inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA