Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Deprem eğitim ordusunu vurdu

Van, Erciş ve çevresinde en büyük acıyı, öğretmenlerimiz ve aileleri yaşıyor. Depremde 63 öğretmenimiz yaşamını yitirdi. 13 öğretmenimiz de yaralandı. Bir okulumuz bütünüyle yıkıldı. 16'sının ağır hasarlı olduğu, 430 okulda hasar tespit edildi. Öğretmenlerimiz ve aileleri, bu şiddetli depremden dolayı büyük bir travma yaşıyor. Korkunç deprem dolayısıyla psikolojisi bozulan Van, Erciş ve çevresinde görev yapan öğretmenlerimize, Marmara depreminde uygulandığı gibi, bu olaya özgü olarak, başka illere tayin isteme hakkı verilmeli.Tayin istemeyenler de zorunlu hizmetten muaf tutulmalı. Biliyorum, her konuda öğretmenlerimizin yanında olan MEB, deprem felaketini yaşadığımız bu günlerde de öğretmenlerimizin yanında olacak. Onları rahatlatacak, moral değerlerini yükseltecek.

Öğretmenler Günü kutlaması
Bu yılki 24 Kasım Öğretmenler Günü, her zamankinden daha önemli. Öyle şaşaalı törenler yapılmamalı. 63 öğretmenimizin anısına etkinlikler düzenlenmeli. "Vatanın her toprağı bizim için aynı" diyerek Van'a, Erciş'e ve çevresine gittiler. 7.2'lik bir deprem, tüm hayallerini söndürdü. Onların bize emanet bıraktığı sevdikleri ve aileleri için kampanyalar düzenlenmeliyiz. Öğretmenlik mesleğinin ne kadar kutsal olduğunu, kamuoyuyla bir kez daha paylaşmalıyız. Şüphesiz eğitim kurumlarımız bu hassas günleri dikkate alarak, öğretmenler günü kutlamalarını yapacaktır.

Öğrencilerin nakil sorunu
Deprem bölgesinde ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrenciler, nakil işlemlerini yaptırabilmeli. Kayıtlar için, nakil yaptırmak isteyen öğrencilerden sadece deprem bölgesinde ikamet ettiklerini gösteren bir belge istenmeli. Yerleştirilmede öğrencilerin istedikleri illerdeki, ikamet ettikleri semtler ve bu öğrencilerin başvuru formunda tercih ettikleri okullar esas alınmalı.
Van depreminin ardından Van ve Erciş'te yurtlarda kalan öğrencilerin ekim ayı yurt ücretleri bir ay ertelendi. Ailesi Van'da bulunup diğer illerde eğitim gören öğrencilerden ise 3 ay süre ile yurt ücreti alınmayacak. Deprem nedeniyle mağdur olarak yardıma muhtaç duruma düşmüş üniversite öğrencileri, geçimlerini sağlayacak yakınlarının bulunduğu yerdeki bir üniversiteye, bu olumsuz durum ortadan kalkıncaya kadar geçici nakil yapabilmeli. Başvurularda depremde anne veya babasını kaybetme, anne veya babası sakat kalma, anne veya babası daha önce öldüğü halde kendisine destek sağlayan yakınının ölmesi, sakatlanması, kendisine bakan kişilerin ev ve işyerlerinin ağır hasar görmesi ve öğrencinin kalıcı sakat kalması gibi şartlar aranmalı. En kısa sürede YÖK, öğrencilerin hangi üniversitelere başvurabileceklerini belirlemeli.
Başvuruda bulunacak öğrenciler, dilekçelerinde durumlarını ayrıntılı olarak açıklamalı ve hangi üniversiteye geçici nakil istediğini yazmalı. Ayrıca, başvurulara not çizelgesiyle kriz merkezlerinden alınacak mağduriyet belgesinin de eklenmesi istenmeli. İstekler başvuruda bulunulan üniversite senatosunca değerlendirilmeli. Bence, geçici nakil isteklerinin karara bağlanmasında, öğrencinin halen kayıtlı olduğu veya bu yıl yeni yerleştirilmiş olduğu programın taban puanı ile eğitim dili mümkün olan ölçüde dikkate alınmalı.Marmara depreminden sonra, YÖK öğrencilere bu hakkı vermişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA