Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yeni sistemde lise

Geçen hafta 12 yıllık zorunlu eğitimin ilk ve ortaokullarından bahsettim. Değerli okurlarımdan konuyu işleyiş şeklimle ilgili o kadar çok olumlu yanıt aldım ki, inanın çok mutluyum. Hepinize teşekkür ediyorum. Böylece bir kez daha SABAH'ın eğitim farkını yaşadınız. Sistemin son 4'üne lise denecek. Burada Anadolu (Akademik) liseleriyle, meslek ve teknik liseler yer alacak. Anadolu liselerinde ortak ve zorunlu derslerle birlikte, seçmeli dersler olacak. Eğer öğrenci fen bilimleri ağırlıklı bir tercih yaparsa, fen lisesinde okutulan bir müfredatı seçebilecek. Şayet edebiyat ya da sosyal bilimler ağırlıklı bir tercih yaparsa, Sosyal Bilimler lisesinde okutulan müfredatı seçebilecek. Lise 1'den sonra veya biraz daha belirgin olarak lise 2'den sonra meslek seçimi yapılabilecek.

Liselerin özellikleri
Lisede özellikle mesleki eğitimin dışındaki alanlarda çocukların kabiliyetlerine göre, fen, sosyal bilgiler, matematik, Türkçe ve edebiyat, güzel sanatlara göre seçmeli dersler olacak. Hatta bazen o dersler bir set halinde, bazen de daha derinlikli verilebilecek. Bu müfredatlar her Anadolu lisesinde olacağı için, ileride SBS'ye ihtiyaç kalmayabilecek. Öğrenci imam hatip ortaokulunu tercih ettiyse, lisede bu okula devam edecek. Üstün yeteneklerini destekleyen orta okulu seçtiyse sanat ya da spor liselerinde okuyacak. Orta kısımlarda fen ve sosyal dersleriyle ilgilenen ise Anadolu liselerine gidecek.
Fen liseleri kalkmayacak. Bu okulları seçmenin yolu farklı olabilecek. Burada çocuğun bilgi ve yeteneği değil, üstün zekâsı ölçülebilecek. Özel yabancı okullar orta kısım açmayacak. Açsalar da sınavla öğrenci alamayacaklar. Meslek liselerinin de ortaokulu, açılmayacak. Ancak bazı okullar için o okulları destekleyen türden eğitimler yapan ve programlar uygulayan ortaokullar açılabilir. Kısacası, İmam Hatip, Sanat ve Spor liselerinin orta kısımları açılacak. Lisenin sonunda öğrenci 12 yıllık zorunlu eğitimin diplomasını alacak. Açık öğretime gitmek isteyen ya da gitmesi gerekenler için ayrı düzenleme olacak. Böylece, serbestçe her öğrenci "ben açık öğretime gideceğim, okuyacağım" diyemeyecek. Onun belli şartları olacak ve yine o çocuk okula kayıt yaptıracak. MEB bu durumdaki öğrencileri yakından izleyecek.

Seçmeli dersler

Kuran-ı Kerim'le, Peygamber Efendimizin hayatı hem ortaokulda, hem liselerde seçmeli ders olacak. Kuran-ı Kerim okumayı öğretebilmek için Arapça da seçmeli ders olacak. Orta okulda kız, erkek ayrımı çocuk oldukları için yapılmayacak. Kuranı Kerim yanlarında taşınacak mı, kızlar başlarını örtecek mi, abdest alınacak mı... Bu konularda henüz çalışma yok. Ancak lisede bu ders seçildiğinde, o zaman uygulamalara dikkat edilecek. Yani eğer dini bir eğitim alınıyorsa, dinin öngördüğü şartlar uygulamada esas olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA