Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ek yerleştirmede 80 bin yeni umut

Üniversitelerde boş kontenjanlarla, yeni açılan bölümlere ek yerleştirme ile 80 bin civarında öğrenci alınacak.
28 Eylül'de ek yerleştirme kılavuzu ÖSYM'nin web sayfasında yayımlanacak. 1-4 Ekim arasında başvurular yapılacak. 8 Ekim'de yerleştirme sonuçları açıklanacak. 9-12 Ekim'de kesin kayıtlar yapılacak. 15 Ekim'de ders başı yapılacak. YURTKUR da, yeni öğrencilere yönelik burs, harç kredisi ve yurt çalışması yapacak.
Bu yıl, vakıf üniversitelerinde yaklaşık 20 bin kontenjan boş kaldı. Ne yazık ki kesin kayıt sonrası bu boşluk daha da arttı. Ek yerleştirmede baraj puanları düşürülmemeli. Ancak kontenjanı dolmamış ya da yeni açılan bölümlerde baraj puanlar; LYS'de 165'e, YGS'de ise 125'e çekilebilir. Burada da, LYS puanı 179 olup iki yıllık meslek yüksekokulu seçenlerin hakları korunmalı.
Bir yanda üniversiteli olmak isteyen gençler, bir yanda boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, çok rahatsız edici.
Bence, yeni üniversiteler açılır, kontenjanlar artırılırken, baraj sınırlamasıyla adayları bekletmek rasyonel değil. Adayların ve üniversitelerin mağdur olmayacağı yeni bir düzenleme gerekiyor.
Ek yerleştirmede adayların tercih yapabilmesi için, 2012'de bir okula girmemiş olması gerekiyor. Bir yeri kazanan aday, kayıt yaptırmasa da, bu ek yerleştirmeden yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da, ek yerleştirme tercihi yapabilecek. Tablo 4 (lisans) ve tablo 3-B'den (ön lisans) tercih yapacak adayların, ilgili puanlarının, okulun taban puanına eşit veya yüksek olması zorunlu. Tablo 3-A (ön lisans) için bu koşul aranmayacak. Bazı bölümlerin karşısında taban puan yazmayacak. Bu bölümleri tercih ederken, baraj puanlarını geçmeniz istenecek. Adaylar toplam 30'u geçmemek üzere istediği sayıda tercih yapabilecek. Ek yerleştirmeyle bir yeri kazanan aday kayıt yaptırsın, yaptırmasın 2013'te üniversiteye girişte puan kaybedecek.
Öğrenciler bu son şansınızı bence iyi değerlendirin. Önümüzdeki yıl ne olur bilemem. Sonra pişman olmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA