Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Liseye gitmeyenler tespit edilecek

Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılması üzerine milli eğitim müdürlükleri liseli avına başlıyor. Liseye gitmeyenlere, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi aracılığıyla ulaşılacak. Yönetmelik en geç kasımda bu tür öğrencilerin tespitini istiyor. Devamsızlığı olanların ailelerine yazılı uyarı gidecek. Ardından yüz yüze görüşme yapılacak. Her lise müdürü bölgesindeki öğrencileri tespit edip, okula gelmesini sağlayacak.
Ekimde, liselerde devamsızlığı önlemek için yeni bir yol haritası hazırlandı. Devamsızların fazla olduğu okulların müdürlerine, belli bir sürede sorunu çözememesi halinde, Bakanlıkça görevden almaya kadar varan ağır yaptırımlar uygulanacak.
MEB, devamsızlığın nedenlerini de başlıca 4 başlık altında topluyor:
Ekonomik, sosyal ve kültürel boyut: Ailevi nedenler, göçerler, erken evlilik ve nişanlılık, geleneksel nedenler, sağlık nedenleri.
Engellilik hali: Zihinsel, ortopedik, görme ve işitme engeli.
Çalıştırılma: Gezici ve geçici mevsimlik tarım işçiliği, sanayi ve hizmet sektöründe, sokakta ve ev hizmetlerinde çalıştırılan çocuklar.
Kayıt sorunları: Nüfus kaydı ve adres taşınması.
Devamsızlık yapan, zayıf not alan öğrencilerin durumu ve öğrencinin her türlü okul bilgisi, velilere SMS ile bildirilecek. "MEB Veli Bilgilendirme Servisi"nden faydalanmak için öğrencinin TC kimlik numarasını 8383'e SMS ile göndermek yeterli. Tüm bilgilendirmeler, vergi dâhil haftalık 50 kuruş olarak ücretlendirilecek.
9'uncu sınıfa devam etmeyen öğrencilerin tümü tek tek ziyaret edilmeli. Ailelerini ikna etmek için, ekonomik, sağlık ve sosyal sorunlarının çözümünde rehberlik edilmeli. Kaybedecek, ihmal edilecek, göz ardı edilecek bir tek öğrencimiz, bir tek insanımız olamaz. Her çocuğumuzu ayrı bir değer olarak görmeliyiz. Onların kabiliyetlerini açığa çıkarmak ve geliştirmek, geleceğe hazırlamak, özgüven vermek eğitimcilerin en temel görevlerindendir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA