Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversiteye girişte din kültürü soruları

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden, 2013'te YGS'de adaylara 5, LYS- 4'de ise 8 soru yöneltilecek. Önceki yıllarda lisede zorunlu olmasına rağmen bu dersten sınavda soru çıkmıyordu. Din kültürü soruları, öğrencilerin müşterek din kültürünü temsil edecek. Örneğin mezheplere yönelik soru olmayacak.
Çok sayıda Musevi, Rum ve Ermeni vatandaşımız var. Bu dersi almayan gayrimüslimlere "bu soruları cevaplayın" diyemeyiz. Onlar için YGS ve LYS-4'te din sorusu sayısı kadar alternatif soru hazırlanmalı.
Alevi çocuklarımız var. Farklı bir inanış. Eğer dersin ahlak ya da felsefi yönü sorularda yer almaz da, yalnızca İslam diniyle ilgili sorular sorulursa, bu çocuklar sıkıntıya düşer. Bu dersin sorularının karşısında, SBS'de olduğu gibi, seçmeli başka bir dersin soruları olmalı. Binde bir puanın çok önemli olduğu böyle sıralama sınavlarında çok dikkatli olunmalı.
CHP milletvekilleri MEB'in yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili bir soru önergesi hazırladı. Önergede, "Geçmiş dönemlerde ortaokul ve lise giriş sınavlarında din kültürü soruları kadar sosyal bilgiler, tarih ve coğrafya sorusu olurdu. 2013 üniversite sınavı din kültürü soruları için de böyle bir sistem getirmeyi düşünmekte misiniz" sorusu yer aldı.
MEB ve YÖK ortaya çıkan karışıklıkları gidermeli. Felsefe'de alternatif seçmeli sorulardan dolayı, soru sayısı artabilir. Öğrencilere genel din tarihi ve din kültürü soruları sorulmalı. Böylece, hangi mezhep ve dine mensup olursa olsun soruları cevaplayabilsin.
Bu konuda önyargılı olmanın anlamı yok. Ders liselerde zorunlu olduğuna göre, sorulması da normal. Ancak üniversite giriş sınavlarına katılanların yarıdan fazlasının mezun öğrenci olduğu gözden kaçırılmamalı.
Konu hukuksal açıdan da iyi incelenmeli. Ancak bildiğim kadarıyla, YÖK sınav şeklini ve içeriğini istediği gibi değiştirebiliyor. Buna da adaylar uymak zorunda. Çok eski mezunlar "bu dersi almadık" diye itiraz ediyor. Sınav sistemi o yılki son sınıf öğrencilerinin müfredatına göre hazırlanır. Diğer adaylar ise, eksiklerini imkânları dahilinde tamamlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA