Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Dershaneler...

Sayın Başbakan Erdoğan kurmaylarından, dershanelerle ilgili ayrıntılı çalışma yapılmasını istedi.
Dershanelerin hemen kapanması yerine, kademeli olarak özel okula dönüştürülmesi öneriliyordu. 38 yıldır eğitimin içindeyim. Dershane konusunda düşündüklerimi bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
Dershaneler, neden değil sonuçtur. Bence, asıl yapılması gereken bu sektöre ihtiyacı azaltan önlemlerin alınması ve eğitimin temel sorunlarının çözülmesidir.
Sınava odaklı bir sistemde, dershanelerin fonksiyonları ve ailelerin ihtiyaç duyma gerekçeleri ortada. Karar verirken bu noktalar muhakkak göz önünde tutulmalı.
MEB'in araştırmasına göre, 3 bin 800 dershaneden 263'ü özel okul olabilecek nitelikte. Özel okullar tam kapasiteyle çalışamazken, ayrıcalıklı dershanelerin sektöre girmesi, mevcutları rahatsız edecek.
Dershanelerle ilgili bir gerçeğe daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Raporlara göre, Doğu ve Güneydoğu'da dershaneler gençleri terörden uzak tutuyor. Birçok il ve ilçede yaklaşık 120 konferans verdim. Zincir dershanelerin Doğu'da öğretimin kalitesini artırdığını gördüm.
Okulda eğitim-öğretim verilirken, dershanede yalnızca öğretim yapılıyor. Dershane okulun alternatifi olamaz; yardımcı unsurdur.
Önümüzdeki yıl SBS kalkacağına göre, buna yönelik dershanelerin büyük kısmı kapanır. Üniversiteye sıralama sınavıyla girilen sistemde, bunlara yönelik dershanelerin hemen kapanacağını düşünmüyorum. Okulu eğitim sisteminin odağına aldığımızda, dershaneye ihtiyaç azalır.
Ancak, konunun hukuksal ve ekonomik boyutları da göz ardı edilmemeli. Bence, bu eğitim kurumları zaman içinde, şartlar oluşturulursa, kademeli olarak kapanır. Bu arada dershanelere bağlı sektörler de çok zorlanacak.
Dershaneler önümüzdeki yıl için kayıt yaparken mevcut mevzuatı esas aldı. Öğrenciler ve veliler tedirgin. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu tür sıralama sınavlarına iyi hazırlanmak gerekiyor. Gençler "ne olacak" sorusunun, yanıtını istiyor.
Kamuoyuyla paylaşmadan konuyla ilgili alınan kararların bir kez daha değerlendirilmesinde yarar var. Sağduyunun hâkim olacağı ve yeni sorunlara yol açmayacak bir çözümün bulunacağına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA