Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

MEB, 2014'te seçme sınavı yapacak

Önümüzdeki yıl liseye giriş sınavı kalkmayacak, sistem değişecek. 2014'te orta son sınıflar adrese dayalı olarak, ilgi, yetenek ve not durumuna göre Anadolu veya meslek ve teknik liselere yönlendirilecek. 8'inci sınıf öğrencileri mayısta istediği okula ön kayıt yaptıracak.
Öğrencinin ortaokul başarı puanı, spor, bilim, sanat gibi faaliyetleriyle de birleştirilerek, liseye giriş puanı oluşacak. Ön kabul, bu puana göre olacak. Başvurduğu lisede kontenjan dolmazsa, öğrenci oraya kayıt yaptıracak. Herkes ikametine yakın Anadolu lisesi bulma şansına sahip. Anadolu lisesinin olmadığı yerde de çok programlı liseler var.
Ancak tabela Anadolu liseleriyle, köklü ve başarılı liseleri karıştırmayalım. Sadece İstanbul'da G.Saray, İstanbul Erkek, Cağaloğlu, Kabataş, Vefa gibi çok bilinen liseler değil, Ankara'da Atatürk, İstanbul'da Kadıköy Anadolu, Eskişehir Anadolu, Konya Anadolu gibi bazı okullar, diğer Anadolu liselerine göre fazla rağbet görüyor. Bunlara aşırı talep adrese dayalı kayıtla yönetilemez.
Dolayısıyla bu liselere ve nüfusu 500 binin üzerinde olan yerlerdeki fen liselerine girişte, merkezi seçme sınavı yapılacak. Özel okullar isterse bu sınavla ya da ayrı sınavla öğrenci alacak. Sınav, 4 yıllık ortaokul müfredatına dayanacak. Anadolu liseleri TM (Türkçe matematik), fen liseleri ise MF (matematik fen) puanıyla öğrenci seçecek.
Hazırlık sınıfı ve yatılılık var olan Anadolu liselerinde sürecek. Bu liselerde yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi için üniversite hazırlık sınıflarıyla eşleştirme yapılacak.
Akıllarda iki soru var. Birincisi, sosyal bilimler lisesi fen lisesi içine alınacak mı? İkincisi ise, Anadolu öğretmen lisesi kapanacak mı? Bu soruların da yanıtı belli olduğunda, 2014 netleşecek.
Kısacası, tarihi liselerin özellikleri bozulmadan, hizmeti sürdürmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) merkezi sınavla öğrenci almayı sürdürmesi uygun olacak. MEB'in milletin gururu olan bu okulların kalitesini sürdüreceğine inanıyorum.
MEB, sınava dayalı sistemi okula dayalı hale getirmeye çalışıyor. Önümüzdeki yıl SBS kalkacağına göre, bu sınava yönelik çalışan dershane sayısı düşer. Dolayısıyla hükümet dershaneleri kapatmada ilk adımı atmış olur. Bence, okulu öğretimin odağına aldığımızda, dershaneye ihtiyaç da azalır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA